StoryEditor
od petka

"Hrvatskoj je čast predsjedati komisijom za Sredozemno i Crno more!"

Piše hina  /  01.04.2022., 07:21h
Hrvatska u petak od Španjolske preuzima predsjedanje Hidrografskom komisijom za Sredozemno i Crno more, jednom od ukupno 15 regionalnih komisija za međunarodnu suradnju u hidrografskim i kartografskim aktivnostima.

"Za Hrvatsku je to čast i obveza", odgovorili su Hini iz kabineta ravnateljice Hrvatskog hidrografskog instituta (HHI).

S tog instituta sa sjedištem u Splitu iduće dvije godine će se predsjedati Komisijom.

Hidrografska komisija za Sredozemno i Crno more razmjenjuje nautičke informacije, karte i istraživanja među 23 zemlje koje izlaze ili imaju interes na ta dva mora.

Ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta Vinka Kolić dosad je bila potpredsjednica Komisije osnovane 1978. godine, a danas će joj postati predsjednicom. 

Ona od utorka do petka sudjeluje na 23. konferenciji Hidrografske komisije za Sredozemno i Crno more koja se održava u Ljubljani.

"Za Hrvatsku je čast i obveza da u narednom dvogodišnjem razdoblju koordinira provedbu usvojenih odluka i aktivnosti s konferencije u Ljubljani", kažu s Hrvatskog hidrografskog instituta.

Hidrografija se bavi mjerenjima i opisom fizikalnih značajki oceana, mora, obalnih područja, jezera, rijeka te predviđanjima njihovih promjena. Koristi se za sigurnost plovidbe, ali i za druge aktivnosti na moru poput obrane, istraživanja i zaštite okoliša.

Hidrografska komisija za Sredozemno i Crno more (MBSHC) dio je Svjetske hidrografske organizacije (IHO) čije je sjedište u Monaku.

"Regionalne komisije djeluju u skladu s pravilima IHO-a svojim statutom, a program im se temelji na radnim programima IHO-a. Realizacijom programa na regionalnoj razini doprinose realizaciji ciljeva organizacije na svjetskoj razini", kažu s instituta u Splitu.

Komisija za Sredozemno i Crno more je s 23 zemlje najjbrojnija regionalna komisija.

Hrvatska je već predsjedala njome od 1999. do 2001. godine.

Zemlje se svake dvije godine rotiraju na predsjedničkom mjestu, a Španjolska je iz južnog grada Cádiza predsjedala od lipnja 2019. godine. Prošle godine je njeno predsjedanje produženo jer nije bilo kandidata spremnih za preuzimanje uloge.

Split će biti sjedište Komisije do lipnja 2024. godine.

Članice Hidrografske komisije za Sredozemno i Crno more su Alžir, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Egipat, Francuska, Gruzija, Grčka, Italija, Libanon, Malta, Monako, Crna Gora, Maroko, Rumunjska, Rusija, Slovenija, Španjolska, Sirija, Tunis, Turska, Ukrajina te Srbija koja nema izlaz na more.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:54