StoryEditor

Hrvatsko narodno vijeće BiH: Pozdravljamo Inzkovu odluku

Piše D  /  26.07.2021., 12:07h

- Odluka ovakvog tipa je trebala biti donesena mnogo ranije, zbog cjelokupne situacije oko svakodnevnog i opetovanog negiranja genocida i drugih zločina, ali ipak, za ovu odluku nikada nije kasno.

Napominjemo da govor mržnje i veličanje ratnih zločinaca ne bi trebali imati mjesta u našem društvu.

Očekujemo da će ovim izmjenama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine biti sankcionirani svi oni koji na bilo koji način svojim djelovanjem negiraju postojeće pravosnažne presude protiv ratnih zločinaca i veličanje istih - navode.

Dodaju da pogotovo, smatraju da trebaju biti sankcionirani najviši politički dužnosnici koji budu kršili Zakon "jer upravo oni imaju posebnu ulogu da rade na jačanju institucija ali i međunacionalnog povjerenja".

- Osuđujemo manipulacije koje se pojavljuju u javnosti kako je ovaj Zakon usmjeren protiv nekih od naroda, jer napominjemo, kako ne postoji kolektivna krivnja nego isključivo individualna odgovornost.

Napominjemo kako se ovim Zakonom sankcioniraju svi oni koji veličaju ratne zločine bez obzira kojem narodu pripadali, jer žrtva je žrtva, a oni koji veličaju ratne zločine ni po čemu se ne razlikuju od onih koji su počinili te iste ratne zločine. Na kraju, pozivamo novog visokog predstavnika u našoj zemlji, koji bi uskoro trebao stupiti na dužnost, da svojim ovlastima u budućnosti promptnije reagira na pojave koji uvode nestabilnost i ugrožavaju sigurnost u Bosni i Hercegovini i na takav način stane u zaštitu običnog čovjeka i njegovih interesa - priopćeno je iz HNV-a.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 14:59