StoryEditor
crkva sv. josefa

Hrvatski vjernici napustili crkvu u Stuttgartu kad su vidjeli tko služi misu

Piše desk  /  14.12.2021., 07:59h
Prvi put od kad postoji Hrvatska katolička zajednica (HKZ) Stuttgart-Feuerbach u crkvi sv. St. Josefa u nedjelju svetu misu nije predvodio hrvatski katolički svećenik već supredvodio laik, odnosno u ovom slučaju pastoralni suradnik Ivan Bošnjak.

Prvi put od kad postoji Hrvatska katolička zajednica (HKZ) Stuttgart-Feuerbach u crkvi sv. St. Josefa u nedjelju svetu misu nije predvodio hrvatski katolički svećenik već supredvodio laik, odnosno u ovom slučaju pastoralni suradnik Ivan Bošnjak.

Rezultat je to višemjesečnog spora između Biskupije Rottenburg-Stuttgart i vodstva Župnog (Pastoralnog vijeća) u Feuerbachu s hrvatskim vjernicima iz te hrvatske katoličke župe.

Hrvatski vjernici već neko vrijeme potpisuju peticiju i traže od Biskupije raspuštanje Pastoralnog vijeća na čijem je čelu predsjednica Katarina Marić, a zbog kojeg su iz te hrvatske župe već otišla dvojica svećenika. Najprije je otišao župnik fra Ante Bilić, da bi nedavno ostavku podnio i novi župnik fra Ivan Grubišić koji je kao i raniji župnik ukazao na nepravilnosti u radu Župnog vijeća, piše Fenix magazin.

Dajući za pravo svom novom mladom župniku fra Ivanu Grubišiću, oko 700 hrvatskih katoličkih vjernika te Hrvatske katoličke zajednice potpisalo je peticiju kojom od Biskupije Rottenburg- Stuttgart i biskupa mons. Gebhard Fürst traže raspuštanje Župnog (Pastoralnog) vijeća u HKZ Stuttgart – Feuerbach na čelu s predsjednicom Katarinom Marić.

Kako je Biskupija posredstvom svog gradskog dekana msgr.dr. Christiana Hermesa odbila udovoljiti zahtjevu hrvatskih vjernika o raspuštanju Župnog (Pastoralnog) vijeća, nekoliko članova Župnog vijeća nedavno je istupilo iz Župnog vijeća pokazujući tako kako se ni oni ne slažu s postupcima vodstva Župnog vijeća na čelu s Katarinom Marić te podržavaju svog novog župnika.

Nakon što je fra Ivan Grubišić podnio ostavku, iza njega je stala i njegova franjevačka Splitska provincija koje je za ovu nedjelju odbila slanje hrvatskog katoličkog svećenika da kao zamjena služi svetu misu vjernicima u crkvi St. Josefa u Feuerbachu. Zbog toga je Biskupija posredstvom dekana mons. Christiana Hermesa, koji podržava Katarinu Marić, odredila da umjesto hrvatskog katoličkog svećenika sv. misu služi laik, koji je i pastoralni suradnik te župe, Ivan Bošnjak.

Marin Mokrović, jedan od vjernika koji je u nedjelju u 14 sati došao na sv. misu na hrvatskom jeziku u crkvu u Feuerbachu, ispričao je za Fenix-magazin.de kako je na tradicionalnoj hrvatskoj sv. misi  u Feuerbachu bilo više nego tužno i ružno.

– Jučer je prvi put u Feuerbachu služena sveta misa na hrvatskom jeziku bez hrvatskog svećenika. Bilo je to jako tužno i ružno. Misu, koju je na njemačkom započeo njemački svećenik Mathias Hambücher, je dalje vodio laik Ivan Bošnjak na hrvatskom jeziku. Na licima hrvatskih vjernika se vidio sav jad i zgražanje zbog odluke Biskupije da umjesto hrvatskog svećenika svetu na sv. misi na hrvatskom jeziku uz njemačkog svećenike bude hrvatski laik. Više od pola nas vjernika je izašlo iz crkve kad smo vidjeli da umjesto našeg svećenika sv. misu i propovijed na hrvatskom jeziku vjernicima govori hrvatski laik, govori Marin Mokrović.

Novinari su za komentar upitali i pastoralnog suradnika Ivana Bošnjaka, laika koji je predvodio sv. misu u nedjelju u crkvi St. Josefa u Feuerbachu.

– Na žalost, meni je zabranjeno davati izjave. Morate se obratiti medijskoj službi Dekanata Stuttgart – napisao je u kratkom odgovoru Ivan Bošnjak.

Ipak, vjernici su šokirani smjerom u kojem ide cijela nastala situacija. Neki od njih su rekli kako je Bošnjak iz moralnih razloga trebao odbiti predvođenje sv. mise jer on kao laik ne može kod svih sakramenata  zamijeniti katoličkog svećenika.

Osim zamjerki Ivanu Bošnjaku, mnogi vjernici ne mogu se načuditi kako dekanu tako i ustrajnošću kojom Katarina Marić želi ostati na mjestu predsjednice Pastoralnog vijeća unatoč činjenici kako je hrvatski vjernici u Feuerbachu ne žele i s njom ne nalaze zajednički jezik.

Dnevnik.ba

18. ožujak 2023 16:54