StoryEditor
pad raketa

Hrvatski veleposlanik u Poljskoj: "Bit će više vojske i aviona NATO-a na granici"

Piše desk  /  16.11.2022., 20:49h

Nakon što su rakete pale u Poljsku održala se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Poslije sjednice javnosti su poslane umirujuće poruke. Čini se da ne postoji objektivna okolnost da se aktivira članak pet po kojem bi napad na jednu zemlju članicu NATO-a značio reakciju kao da je napadnut cijeli NATO savez.

Poljski državni vrh kaže da će pričekati kraj istrage. Na pitanje je li ipak moguća aktivacija članka pet za RTL je odgovorio Tomislav Vidošević, hrvatski veleposlanik u Poljskoj. 

"Od sinoć kada su krenuli intenzivni sastanci, prvo Vijeća za nacionalnu sigurnost, potom vlade, razmatrala se takva mogućnost i izjave su išle u tom smjeru. Ali danas nakon druge sjednice Vijeća i zajedničkog istupa poljskog predsjednika Dude i premijera Morawieckog, premijer je rekao da, s obzirom na dosadašnji tijek istrage i okolnosti, to u ovom trenutku nije na stolu", kazao je Vidošević za RTL.

Čeka se istraga

Upitan koliko bi istraga mogla trajati te ima li novih informacija, Vidošević odgovara da je to teško reći, ali da se svemu ozbiljno pristupa. 

"Poljske vlasti su zauzele stav, zbog čega su bile u dijelu javnosti i kritizirane, da nisu izlazili ranije s određenim informacijama, ali to je posljedica intenzivne suradnje sa saveznicima, u okviru NATO-a, ali i izravno s SAD-om.

Praktički prvi kontakti bili su na razini predsjednika Dude, glavnog tajnika NATO-a Stoltenberga te predsjednika SAD-a Bidena i ukrajinskog predsjednika Zelenskog. U tom kontekstu pristup je bio da se mora do u detalje sve istražiti i izaći s podacima koji će biti vjerodostojni", kaže veleposlanik.

"Bit će više vojske i aviona NATO-a na granici"

Vidošević se osvrnuo na atmosferu u poljskoj javnosti pa podsjetio da je Poljska prvi susjed Ukrajine i zemlja koja je među prve tri države koje najsnažnije podupiru Ukrajinu u svim segmentima.

"Od početka agresije poljsku granicu prešlo je više od 7 milijuna i 750 tisuća ljudi, oko 2.5 milijuna Ukrajinaca tu živi, a 1.5 Ukrajinaca dobilo je OIB. Ljudi su apsolutno zabrinuti, ali imaju pristup u kojem očekuju potporu, zaštitu, uložili su puno i znaju da sve što se događa kod susjeda je na neki način i njihova zaštita, ali i vrijednosti Europe i Zapada", rekao je.

Govoreći koliko je trenutno podignuta borbena pripravnost u Poljskoj, Vidošević kaže da se poljski predsjednik danas obratio stanovnicima pograničnih područja i rekao da će se osjetiti kretanje zračnih snaga koje će nadzirati situaciju. Kaže da se to ne odnosi samo na poljske zračne snage nego i na NATO.

"To treba promatrati umirujuće u okviru brige da se izbjegnu ovakve situacije poput ovog tragičnog i nesretnog incidenta", rekao je Vidošević za RTL.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:18