StoryEditor
Sabolić i Piličić

Hrvatski veleposlanik u BiH s dopredsjednikom RS o statusu Hrvata

Piše hina  /  23.11.2022., 16:04h

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić i generalni konzul u Banjoj Luci Zoran Piličić razgovarali su danas s novoizabranim dopredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davorom Pranjićem o ukupnom stanju u BiH, a posebice o statusu Hrvata u RS-u.

Kako se navodi u priopćenju iz Pranjićeva ureda, Pranjić i hrvatski diplomati u BiH razgovarali su o svim temama bitnim za međudržavne odnose te o pitanjima održivog razvoja i povratka prognanih i izbjeglih osoba.

Izrazili su očekivanje kako će proces uspostave vlasti na svim razinama biti dovršen što prije kako bi se moglo nastaviti s razvojnim projektima i aktivnostima važnima za europski put BiH. 

Pranjić je veleposlaniku Saboliću i konzulu Piličiću zahvalio na djelovanju i potpori u učvršćivanju suradnje Hrvatske i BiH i boljoj povezanosti hrvatskog naroda.

Dopredsjednici RS-a imaju krajnje ograničene ovlasti

Pranjić, koji je ujedno predsjednik banjolučkog odbora HDZ-a BiH, izabran je za dopredsjednika RS-a iz reda Hrvata na izborima 2. listopada, na kojima je za njega glasalo 1966 birača pa je s nešto više od stotinu glasova prednosti pobijedio neovisnog kandidata za tu dužnost Ivana Begića.

Drugi dopredsjednik RS-a je iz reda Bošnjaka i na toj je poziciji sada Ćamil Duraković, koji je izabran kao neovisni kandidat. Dopredsjednici RS-a imaju krajnje ograničene ovlasti, a sva stvarna moć u rukama je predsjednika entiteta.

Miloradu Dodiku, koji je sada na toj dužnosti, entitetska je vlada odmah nakon njegova izbora povećala proračun s pet na više od 25 milijuna eura, kojima on potpuno samostalno raspolaže.

Dodik tako na raspolaganju ima pet puta više novca nego što ga imaju predsjednici Hrvatske, Slovenije ili Srbije.

Dnevnik.ba

30. siječanj 2023 06:26