Hrvatski veleposlanik se odazvao pozivu Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH: Upozoravali ga na izjave predsjednice iako se zna da nisu točne

Sastanak u Predsjedništvu BiH

Hrvatski veleposlanik se odazvao pozivu Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH: Upozoravali ga na izjave predsjednice iako se zna da nisu točne

srp 31, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Predsjedništvo BiH

Na poziv Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića danas je u Predsjedništvu BiH održan sastanak savjetnika Branimira Jukića i Slavena Kovačevića s veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.

Povod sastanka bile su, sada već znamo, lažne izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o Bosni i Hercegovini prilikom njene posjete Izraelu date za Jerusalem Post.

Veleposlanik Sabolić je iznio službeni stav Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske da navedene izjave nisu točne i da Predsjednica Republike Hrvatske takvo nešto nikada nije izjavila.

Savjetnici predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine istakli su da se Predsjednici Republike Hrvatske suviše često događa da određene izjave završe u medijima, koje se tek naknadno demantiraju, poput izjave o deset tisuća ekstremista u Bosni i Hercegovini, te da reakcije na izjave ne dolaze samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz Hrvatske.

Takođe je istaknuta i činjenica da je Predsjednici trebalo previše vremena da u medijima demantira spornu izjavu.

Veleposlanik Sabolić je kazao da osuđuje i izražava oštar prosvjed na sve izjave iz BiH, te naročito izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u kojoj je sporna i “nepostojeća” izjava Predsjednice Republike Hrvatske dovedena u kontekst presuđenog tzv UZP-a.

Takođe, veleposlaniku Saboliću je skrenuta pažnja na upade naoružanih pripadnika policije Republike Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine u rejonu Bosnske Krajine čime se izravno narušava teritorijalni integritet i suvernitet BiH.

- Mišljenja smo da ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu - priopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Tijekom razgovora dužnosnici Republike Hrvatske su pozvani da analiziraju Mišljenje Europske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji kako ne bi pozivali na rješenja koja su u koliziji sa samim mišljenjem.

Ponovljena je i ponuda rukovodstvu Republike Hrvatske posebno predsjednici te države da se u izravnim kontaktima razgovara o tome, ali i o drugim otvorenim pitanjima.

Dnevnik.ba

#3 234AdSense