Article_Top_970x250

Hrvatski veleposlanik odgovorio Vučiću: Nitko nije bio anđeo, ali...

vijeće sigurnosti un-a

Hrvatski veleposlanik odgovorio Vučiću: Nitko nije bio anđeo, ali...

lip 09, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Robert Anić/Pixsell

Veleposlanik Hrvatske pri UN-u Ivan Šimonović izjavio je sinoć pred Vijećem sigurnosti da je Zagreb zabrinut jer Srbija ne surađuje s međunarodnim sudom u Haagu.

Na sjednici na kojoj su izvještaj podnijeli predsjednik i glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN-a za kaznene  sudove Carmel Agius i Serge Brammertz, Šimonović je kritizirao Srbiju zbog odbijanja da izruči bivše zastupnike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštivanje suda zbog zastrašivanja svjedoka.

“Ističemo potrebu da Srbija potpuno surađuje s Mehanizmom u Haagu, uključujući provođenje svih njegovih odluka. Zastrašivanje svjedoka je ozbiljan zločin koji ometa napore na utvrđivanju odgovornosti optuženih”, rekao je Šimonović.

Povodom sinoćnje izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tijekom govora u Vijeću sigurnosti i da u ratovima devedesetih “nitko nije bio anđeo”, predstavnik Hrvatske je rekao da je “vrlo jasno tko je bio vrag”, aludirajući na tadašnjeg lidera Srbije Slobodana Miloševića.

Dodao je da jučerašnja pravomoćna presuda bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću “ne može popuniti tu prazninu”.

“Smrt Miloševića lišila nas je presude koja bi dala okvir svih pojedinačnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, u BiH i na Kosovu. Presuda Mladiću, jednom od najbrutalnijih krvnika Miloševića, ne može popuniti tu prazninu, ali može donijeti pravdu”, rekao je diplomat.

Kazao je da je Hrvatska uvjerena da haaško tužiteljstvo može dokazati da su Franko Simatović i Jovica Stanišić odgovorni za zločine u Hrvatskoj i BiH, odnosno njihovu ulogu u udruženom zločinačkom pothvatu.

“Kako proces protiv Miloševića nije završen presudom, važno je da se ovaj slučaj završi presudom koja će jasno pokazati uključenost vrha vlasti Srbije u zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH”, naveo je Šimonović.

Veleposlanik Hrvatske je rekao da Srbija “i dalje ne ulaže dovoljno napora” u nalaženje nestalih u ratu.

Dodao je da Hrvatska i dalje čeka da Srbija odgovori na njen poziv iz rujna 2019. godine, na posljednju rundu pregovora koji trebaj dovesti do usuglašavanja nacrta teksta bilateralnog sporazuma o procesuiranju ratnih zločina.

Dnevnik.ba