Article_Top_970x250

Hrvatski veleposlanik: "Hrvatska vidi Crnu Goru kao sljedeću članicu EU"

hrvatski veleposlanik u crnoj gori

Hrvatski veleposlanik: "Hrvatska vidi Crnu Goru kao sljedeću članicu EU"

sij 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Crna Gora je najviše napredovala među kandidatima za članstvo u EU te je Zagreb vidi kao prvu sljedeću članicu Unije, kazao je u srijedu u Podgorici hrvatski veleposlanik u toj zemlji Veselko Grubišić predstavljajući prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Hrvatska će se boriti za svoje susjede i njihovu što skoriju perspektivu članstva u EU, istaknuo je Grubišić predstavljajući crnogorskim dužnosnicima prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, javlja Hina.

„Nastavit ćemo pomagati svih šest država regije na putu ka EU. Nastavit ćemo se boriti za susjedstvo", kazao je hrvatski veleposlanik te pozvao crnogorske čelnike da udvostruče napore u provođenju reformi.

"Crna Gora je lider u pristupnom procesu i mora postati prva sljedeća članica EU. Ni mi, ni vi nemamo pravo na drugačiji ishod“, kazao je Grubišić.

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da je Crna Gora u potpunosti posvećena ispunjavanju obveza koje stoje pred njom na putu u punopravno članstvo u EU. Po njegovim riječima, Crna Gora pregovara po najstrožim kriterijima koje je EU ikada imala u sklopu politike proširenja i u takvim uvjetima, s relativno mladom administracijom, predvodnica je procesa europske integracije.

Šef Delegacije Europske unije u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je da je proširenje EU proces koji se nastavlja, iako je bilo određenih poteškoća tijekom proteklih nekoliko mjeseci.