StoryEditor
Admir Atović

Hrvatski svjetski kongres zatražio hitno povlačenje konzula BiH koji je prijetio ratom

Piše Srna  /  17.10.2021., 08:13h
Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj uputio je zahtjev veleposlaniku BiH u Njemačkoj Jadranki Vinbou Negodić za hitnim povlačenjem konzula BiH u Frankfurtu Admiru Atoviću.

“U ‘Berlinskom magazinu’, 15. listopada, pojavio se internetski tekst u vezi s diplomatskim incidentom u kojem je konzul Admir Atović pozvao muslimane u BiH na naoružavanje. Nakon toga, očekivali smo od veleposlanstva BiH u Berlinu Jadranke Vinbou distanciranje od poziva na naoružavanje. Koliko znamo, to se još nije dogodilo, pa pozivamo na brzu reakciju”, ističe se u priopćenju Hrvatskog svjetskog kongresa upućenog Veleposlanstvu BiH u Berlinu i političkim strankama u BiH.

U priopćenju se ističe da “poziv na naoružavanje muslimanskih Bošnjaka ugrožava krhku situaciju u BiH i može dovesti do kaznenog djela među čitateljima kako u BiH, tako i u Njemačkoj”.

“Pozivamo konzula na javnu ispriku i pojašnjenje svog poziva na naoružavanje muslimanskih Bošnjaka. Također, tražimo hitno povlačenje konzula Admira Atovića iz Generalnog konzulata u Frankfurtu na Majni. Molimo i sve političke aktere na razgovor s veleposlanikom BiH u Berlinu Jadrankom Vinbou na poduzimanje mjera i neodobravanje takvog radikalnog razmišljanja i djelovanja, kao i na konstruktivan i stabilizacijski pristup incidentu”, naglašava se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj Franjo Akmadža.

image

Pismo Hrvatskog svjetskog kongresa

SRNA -

Podsjećamo, Atović je na “Twiteru” napisao: “Sto hiljada Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! Ručni bacači u Hadžićima! Itd. Uzdaj se u se i u svoje kljuse! Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velić. Allahu Ekber”.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:48