STOLAC, 25. srpnja (FENA) - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u ponedjeljak je u sklopu posjete Hercegovini obišao i nekropolu stećaka Radimlja u Stocu.(Foto FENA/Denis Leko)FENA -
StoryEditor
hercegovina

Hrvatski premijer posjetio nekropolu stećaka u Stocu: "Posjeta Plenkovića i Čovića vjetar u leđa"

Piše fena  /  25.07.2022., 19:26h

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u ponedjeljak je u sklopu posjete Hercegovini obišao i nekropolu stećaka Radimlja u Stocu.

- Iskreno, iznenađeni smo posjetom, ali očigledno je što se gospodin Plenković odlučio zaustaviti ovdje i posjetiti Radimlju. Radimlja je nekropola pod zaštitom UNESCO-a, simbol smo našeg grada, naše županije i BiH – izjavila je za Fenu ravnateljica Javne ustanove "Radimlja" Stolac Maja Lopin.

Hrvatski premijer je u ponedjeljak prvo boravio u Mostaru, zatim Čitluku i Čapljini, a u Stocu se odlučio za obilazak nekropole Radimlja.

- Voljeli bi još više ovakve promocije, jer ako vas prepoznaju županijske, državne, međudržavne vlasti prepoznaje se i vaš rad. Kulturno nasljeđe je nešto što je nama ostavljeno, a mi to gledamo sačuvati za buduće generacije – naglasila je Lopin i dodala kako im je "posjeta Plenkovića i Čovića dala vjetar u leđa".

Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u Hercegovini. Nalazi se tri kilometra zapadno od Stoca, uz cestu Stolac – Čapljina, na lokalitetu Vidovo polje, nadomak sela Poprati. Nekropola spada u najvrijednije spomenike srednjovjekovnog razdoblja u BiH.

- Vjerujemo da imamo dobru podlogu kako bi Radimlju i Stolac još više turistički eksponirali i trudimo se svim svojim kapacitetima kako bi sve to uvezali i podigli na jednu veću razinu – podvukla je Lopin.

Plenković svoj posjet BiH završava u Ravnom.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 08:44