StoryEditor
oslabljeni mehanizmi zaštite

Hrvatski predstavnici ugostili Čovića: U Tuzli se u institucijama ne poštuje konstitutivnost

Piše desk  /  02.02.2022., 15:23h
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović posjetio je danas Tuzlu i susreo se s rukovodstvom stranačkih organizacija, predstavnicima Katoličke crkve, braniteljskih i kulturnih udruga koje djeluju na području Tuzlanske županije.

Nazočni predstavnici udruga koji djeluju u okviru „Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga i institucija u TŽ, prenijeli su mu informacije o političko-društvenoj situaciji i prilikama na području Tuzlanske županije. Gotovo jednoglasno je iskazana doza zabrinutosti za ukupno političko stanje, a koje za posljedicu ima slabljenje ekonomskih prilika, neizvjesnost i dodatno slabljenje ukupnog životnog standarda. Na poseban način istaknuto je da ostaje žaljenje da nije došlo do dogovora ključnih aktera u Federaciji BiH budući je iskreni odnos i suradnja Bošnjaka i Hrvata na društveno-političkom planu od iznimne važnosti kako za Tuzlansku tako i druge županije. Upućen je poziv i na jaču suradnju kroz organe državne i federalne vlasti s ciljem realizacije značajnih projekata za ovo područje.

Politički predstavnici naglasili su sve izraženiji problem ustavne i zakonske primjene konstitutivnosti naroda u institucijama u Tuzlanskoj županiji, a što je jedini zaštitni mehanizam za ostvarivanje prava naroda koji su manje brojniji na nekom od administrativnih teritorija. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:59