Article_Top_970x250

Hrvatski predstavnici u Tuzli usprotivili se Zvizdiću zbog migrantskog centra u većinski hrvatskom naselju

"mogući nasrtaji migranata na lokalno stanovništvo"

Hrvatski predstavnici u Tuzli usprotivili se Zvizdiću zbog migrantskog centra u većinski hrvatskom naselju

stu 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Lokalni hrvatski dužnosnici u Tuzli i Živinicama usprotivili su se u subotu najavama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da bi se novi centar za migrante tijekom zime mogao otvoriti u mjestu Ljubačama kod Tuzle, većinski nastanjeno Hrvatima.

"Posebna zabrinutost je kod hrvatske zajednice na koji način zaštititi imovinu od mogućih provala i uništavanja od ilegalnih migranata jer iskustva pokazuju da oni ulaze u objekte u kojima trenutačno nema vlasnika. To bio dodatni vrlo negativan udar koji može proizvesti vrlo opasne posljedice", navodi se u priopćenju hrvatskih vijećnika u Tuzli i Živinicama. 
Pozvali su vlasti na državnoj razini da promjene odluku o lokaciji za smještaj migrantskih centara, te da budu izvan naseljenih mjesta. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je ovoga tjedna kako će tijekom zime vlasti u BiH osposobiti dvije bivše vojarne kod Tuzle i Sarajeva u kojima bi bili daleko primjereniji uvjeti nego što su sadašnji privremeni migrantski centri u Unsko-sanskoj županiji. 

Lokalni hrvatski dužnosnici u Tuzli i Živinicama upozorili su da bi formiranje migrantskih centara u ovakvim okolnostima dovelo do mogućeg nasrtaja migranata na stanovnike i imovinu te su upozorili kako vrlo loše funkcionira sustav upravljanja migracijama. 

"Bezbroj nasrtaja na privatnu imovinu u proteklom razdoblju dokaz su da migrantski centri moraju biti izdvojeni iz naseljenih mjesta uz jasna pravila funkcioniranja i ograničenog kretanja onih za koje čak pouzdano ne znamo njihov identitet", dodaje se u očitovanju. 

Oni ističu kako migranti donose i niz drugih sigurnosnih izazova  na koje lokalna sredina ne može odgovoriti. 

Na probleme s migracijama u BiH upozoreno je ovoga tjedna u raspravi u Europskom parlamentu, te je ocijenjeno kako ta zemlja ne kontrolira ovaj proces. Najveći su problemi u Unsko-sanskoj županiji u kojoj se nalaze tri veća migrantska centra s iznimno lošim uvjetima. Migranti dolaze u ovu županiju sa sjedištem u Bihaću otkuda se pokušavaju domoći Republike Hrvatske i nastaviti dalje prema Europskoj uniji, prenosi Hina.

Dnevnik.ba