StoryEditor
pojasnio i razlog

Hrvatski poduzetnik koji uspješno posluje u Njemačkoj: Mnogi hrvatski proizvodi jeftiniji su ovdje nego u Hrvatskoj

Piše desk  /  16.08.2022., 08:00h

Svoju tvrtku, kojoj je promijenio ime u Budimir – Kroatische Weine und Feinkost, od početka vodi pod geslom "uvozi i prodaji samo ono što i sam jedeš i piješ"

Iz rodnih Ričica kod Imotskog u Njemačku je došao kao dijete od osam godina. Bilo je to davne 1971. godine kada je Petrov otac Ante Budimir nakon devet godina rada u Njemačkoj odlučio dovesti cijelu obitelj u Bad Homburg. Otac je najprije radio kao građevinar, a kasnije kao hotelijer kupivši vlastiti hotel Zum Löwen, da bi na kraju osnovao tvrtku za uvoz hrvatskih vina, maslinova ulja i ostalih proizvoda u Njemačku.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kad dolazi do olakšanja uvoza svih prehrambenih proizvoda, pogotovu visokokvalitetnog sira i suhomesnatih proizvoda te hrvatskih vina i maslinovog ulja koji se najviše traže u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Belgiji i Nizozemskoj, Budimirova tvrtka znatno je povećala kvote uvoza i pozicionirala se kao najveći uvoznik hrvatskih vina, maslinova ulja i alkoholnih pića ne samo u Njemačku već i šire. Svoju tvrtku, kojoj je promijenio ime u Budimir – Kroatische Weine und Feinkost, od početka vodi pod geslom "uvozi i prodaji samo ono što i sam jedeš i piješ". Vođen tim geslom iz godine u godinu ostvaruje povećanje prodaje, orijentirajući se, osim na poznate i u svijetu priznate hrvatske brendove, i na one koje sam prepoznaje kao visokokvalitetne s cijenom koja odgovara kvaliteti.

– Zbog manjih poreza i trgovačkih marži mnogi su hrvatski proizvodi na njemačkom tržištu jeftiniji nego u Hrvatskoj te samim time i konkurentniji u tržišnoj utakmici gdje omjer cijene i kvalitete mora biti uravnotežen – rekao je za Večernji list Budimir koji u obiteljski posao, u kojem mu pomažu supruga Tonka i brat Ivo, polako uvodi sina Antu Budimira koji nosi djedovo ime i prezime, a koji novim idejama i znanjem stečenim na nedavno završenom fakultetu unosi svježinu u poslovanje.

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 14:57