StoryEditor
uskoro

Hrvatski narodni sabor će uputiti službenu inicijativu da BiH prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela

Piše desk  /  12.08.2022., 07:07h

Hrvatski narodni sabor pokrenut će službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael, piše Hrvatski Medijski Servis.

Ova inicijativa se najavljuje nakon što je izraelsko veleposlanstvo za BiH sa sjedištem u Tirani u službenom dokumentu podržalo hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona i nakon što je izraelski veleposlanik Noal Gal Gendler raskrinkao bošnjačku politiku koja zloupotrebljava židovsku zajednicu u BiH kako bi i dalje uzurpirala mjesta Hrvata, Srba, Židova i Roma u federalnim i državnim institucijama.

„To je minimum koji možemo učiniti kako bismo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za izravnu potporu koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti tko će biti njihovi legitimni predstavnici“, ističe sugovornik HMS-a.

Kako saznaje Hrvatski Medijski Servis, inicijativa će biti proslijeđena u nadležne državne institucije.

„Svjesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprotstaviti s obzirom na potporu koju daje palestinskoj strani i s obzirom na uvrjedljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, no mislim da je to naša moralna obveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog“, istaknuo je izvor HMS-a.

On nadalje ističe kako je u političkom Sarajevu izražena antisemitska i anticionistička atmosfera te da bi s ovom inicijativom takve negativne pojave trebalo iskorjenjivati bez obzira gdje se pojavljuju.

„Ova inicijativa nije usmjerena ni protiv koga nego je izraz priznavanja bogatstva različitosti koje postoje u Izraelu bez obzira je li riječ o židovima, muslimanima ili kršćanima. Mislimo da se pod zaštitom Države Izrael kao jedine demokratske države u tom dijelu svijeta svi mogu komotno osjećati u njezinom glavnom gradu”.

Ako ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama HNS će samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael.

„Iako nije riječ o klasičnom priznanju države neka naši prijatelji u Izraelu znaju da jedan cijeli konstitutivni narod priznaje njihove težnje za Jeruzalemom kao glavnim gradom, kaže sugovornik HMS-a.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 22:48