StoryEditor

Hrvatski narodni sabor BiH protiv pričuvnih policija koje zagovaraju Srbi i Bošnjaci

Piše D  /  22.06.2019., 03:06h

Kako je u subotu priopćeno  iz HNS-a BiH, ‘uvođenje pričuvnog sastava policije je u potpunosti neprihvatljivo‘. 

"HNS se zalaže za dodatno opremanje i edukaciju  postojećih policijskih službenika kako bi se ovaj aparat učinio što učinkovitijim uz eventualno popunjavanje nedostajućih policijskih službenika vodeći računa o onim upravama gdje realno postoji potreba kako ne bi došlo do ugrožavanja osnovnih elemenata sigurnosti“, navedeno je nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH. 

Najprije su vlasti u srpskom entitetu u travnju donijele nacrt zakona kojim se predviđa uspostava pričuvnog sastava policije, a zatim su sličnu mjeru najavile bošnjačke stranke.

Međunarodna uprava usprotivila se stvaranju novih pričuvnih policijskih snaga jer takav plan opasno podsjeća na vrijeme prije rata u BiH kada su se masovno stvarali pričuvni sastavi vojske i policije. 

Iz hrvatske političke grupacije istodobno su pozvali na uspostavu većeg stupnja koordinacije i suradnje između svih policijskih agencija u zemlji što bi pomoglo uspostavljanju reda i nadzora nad migrantskom krizom.

Voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost Glavnog vijeća HNS-a Mijo Krešić ocijenio je da u BiH vlada ‘vrlo konfuzno stanje unutar institucija koje bi trebale odgovoriti na problem migracija‘.

BiH od samog početka ulaska ilegalnih migranata ne provodi Zakone o azilu, Zakone o strancima te nema koordinacije s Graničnom policijom kako bi granica bila što manje propusna, kaže Krešić. 

"Danas u BiH imamo na tisuće ilegalnih migranata za koje nemamo pouzdano utvrđen identitet, evidentno je učestalo narušavanje javnog reda i mira, te počinjenje kaznenih djela od strane ilegalnih migranata koji se slobodno kreću teritorijem države“, tvrdi Hrvatski narodni sabor BiH. 

HNS se protivi uspostavi novog migrantskog centra Vučjak kod Bihaća čemu su se ranije usprotivili iz Europske komisije, UN-a, ali i Hrvati koji žive u okolnim naseljima Žegaru, Vedrom Polju, Zavalju. 

Zadnjih mjesec dana drastično je porastao broj ulazaka migranata u BiH, a najveću krizu nosi Unsko-sanska županija iz koje migranti pokušavaju prijeći u Hrvatsku i nastaviti dalje prema zapadnim zemljama Europske unije, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:01