StoryEditor

Hrvatski ministri slabo odlaze na sastanke jedne od najvažnijih institucija EU

Piše D  /  23.09.2018., 07:09h

Hrvatski ministri sudjelovali su tek na malo više od polovine ministarskih sastanaka EU-a u protekle tri godine. Više su izostajali samo slovački, poljski i slovenski ministri.

Istraživanje danske organizacije Europa pokazalo je da su na više od 90% sastanaka sudjelovali rumunjski i portugalski. Slijede Litva, Bugarska, Finska, Belgija, Velika Britanija i još pet zemalja čiji su ministri sudjelovali na između 80% i 90% sastanaka, prenosi HRT.

Na sastanke su najrjeđe dolazili ministri Slovačke i Poljske - gotovo na svakom drugom zamjenjivao ih je netko od nižih dužnosnika. Slijede njihovi slovenski kolege s oko 54% dolazaka te hrvatski s oko 56%.

Vijeće EU-a je jedna od najvažnijih institucija EU-a. Čine ga ministri zemalja članica i ono zajedno s Europskim parlamentom donosi zakone na razini EU-a. Vijeće EU-a sastaje se u različitim formatima ovisno o temama na dnevnom redu. Vijeće EU-a jedinstven je pravni subjekt, ali sastaje se u deset različitih sastava. Svaki od deset različitih sastava Vijeća može donijeti akt koji je u nadležnosti jednog od ostalih sastava Vijeća. Stoga se u zakonodavnim aktima koje Vijeće donosi sastavi ne spominju.

Tih deset formata Vijeća su sljedeći: Poljoprivreda i ribarstvo; Konkurentnost; Ekonomski i financijski poslovi; Okoliš; Zapošljavanje, socijalna politika, zdravstvo i pitanja potrošača; Obrazovanje, mladi, kultura i sport; Vanjski poslovi; Opći poslovi; Pravosuđe i unutarnji poslovi; Promet, telekomunikacije i energetika.

Svi službeni sastanci Vijeća održavaju se u Bruxellesu, osim u travnju, lipnju i listopadu kada se održavaju u Luxembourgu. Zemlje članice koje obnašaju 6-mjesečno rotirirajuće predsjedništvo, organiziraju neformalne ministarske sastanke na svom tlu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:07