StoryEditor

Hrvatski ministar otkrio kravatu od tri i pol metra u Beču

Piše D  /  01.01.2020., 03:01h

"Obilježavamo početak prvog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, a crvena kravata duga tri i pol metra postavljana na balkonu pročelja zgrade hrvatskog veleposlanstva u Beču simbolična je, ali mislim da će  je svi uočiti", rekao je novinarima u hrvatskom veleposlanstvu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Kravata je prepoznatljiva kao hrvatski brend i na taj način dobivamo pozornost austrijskih građana", rekao je. 

Postavljanje kravate uvod je u Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara i velika je čast i ponos da su na njega pozvani hrvatski dužnosnici, ocijenio je šef diplomacije koji je pratio koncert u  zlatnoj dvorani Musikvereina na poziv svog austrijskog kolege po dužnosti Alexandera Schallenberga.

Austrija je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala neovisnost Hrvatske i nastavila je kontinuirano pomagati u kasnijim procesima, podsjetio je Grlić Radman.

Austrija je prije 25 godina pristupila EU  i "danas u njoj  imamo velikog prijatelja i veliku potporu", rekao je.

Austrijskom kolegi zahvalio je na pozivu na koncert u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, kazavši da je to za Hrvatsku "povijesni trenutak".

Njegov austrijski kolega iskazao je Hrvatskoj podršku i u tom procesu.

"Austrija podupire hrvatsko predsjedanje Vijećem EU svom energijom sto posto, Hrvatska je pouzdana i znamo da će odraditi posao jako dobro", naglasio je austrijski šef diplomacije Alexander Schallenberg.

Izrazio je zadovoljstvo što je njegov hrvatski kolega u Beču na "prvi dan nove godine i prvi dan hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije" i podsjetio da pred Unijom stoje velike zadaće od donošenja proračuna, politike proširenja i susjedstva te ocijenio da je EU u Hrvatskoj u dobrim rukama.

O bilateralnim odnosima dviju zemalja Schallenberg je rekao: "Ne postoji samo bliska povijesna povezanost između dviju država nego i bliska ljudska povezanost".  

U Austriji živi oko 80.000 Hrvata, a preko 1,2 milijuna Austrijanaca provodi godišnji odmor u Hrvatskoj, podsjetio je.

"To su bliske ljudske veze, a bilježimo i jako dobru gospodarsku  suradnju. Austrija je u Hrvatskoj po ulaganjima broj jedan, a glede bilateralnih odnosa mogu reći da ne mogu biti bolji", zaključio je austrijski ministar.

Ministar Grlić Radman smatra da će Hrvatska svojim predsjedanjem pokazati "političku vjerodostojnost Hrvatske, hrvatske vlade i svih njezinih  institucija, dužnosnika, posebice ministarstva vanjskih poslova kao koordinatora i nositelja  svih aktivnosti". 

"Pred nama je velik posao i velik zadatak i moramo na najbolji mogući način odraditi posao u interesu svih članica EU, prije svega na uređenju odnosa Unije i Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je.

Izazov je i višegodišnji financijski okvir, što je "dosta kompleksno jer postoje različiti pristupi zemalja članica", smatra hrvatski šef diplomacije.

Susret s liderima zemalja istočne Europe i Zapadnog Balkana je izazov jer postoje različiti pristupi kada je u pitanju proširenje Unije, dodao je.

U povodu 25. jubileja pristupanja Austrije, Švedske i Finske Europskoj uniji, ministar Grlić Radman bio je i na doručku s kolegom Schallenbergom, premjerom kraljevine Švedske  Kjellom Stefanom Löfvenom i austrijskom kancelarkom Brigittom Bierlein.

Odvojeno se sastaje s Helgom Rabl-Stadler, predsjednicom Salzburških svečanih igara koje obilježavaju 100. godišnjicu osnutka.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2021 01:06