StoryEditor
pravda

Hrvatski logoraši u BiH traže procesuiranje odgovornih za zločine kod Konjica

Piše hina  /  19.10.2023., 16:53h

Udruga hrvatskih logoraša u Bosni i Hercegovini pozvala je u četvrtak pravosudna tijela u toj zemlji na procesuiranje odgovornih za zatočavanje, mučenje i zlostavljanje više stotina Hrvata u logoru Musala u sjevernome dijelu Hercegovine, koji je raspušten na današnji dan prije 30 godina.

Logor u sportskoj dvorani Musala utemeljile su ratne bošnjačke vlasti, a kroz njega je tijekom 1993. godine nakon izbijanja bošnjačko-hrvatskoga sukoba prošlo više stotina Hrvata, uglavnom civila, žena i djece.

Na 30. godišnjicu raspuštanja ovoga logora, čiji su zatočenici razmijenjeni za bošnjačke logoraše, odana je počast stradalima, te je služena sveta misa.

Hrvatski logoraši upozoravaju kako je do sada za brojne zločine pravomoćno osuđen tek upravitelj logora Musala Edhem Žilić na šest godina zatvora, a pripadnik bošnjačke Armije BiH Ibro Macić na deset godina zatvora. Po istim navodima brojni počinitelji zločina i njihovi nalogodavci su izbjegli pravdi, što uključuje i visoke bošnjačke državne i lokalne ratne dužnosnike.

Prema svjedočenjima hrvatskih logoraša, oni su bili svakodnevno premlaćivani, a zabilježeni su brojni slučajevi silovanja i seksualnoga nasilja.

U logoru su bili i mučeni glađu, prisilno odvođeni na vađenje krvi, gurani u živi štit na crtama bojišnice, što je uključivalo zlostavljanja poput prisiljavanja da gutaju križeve, krunice i dijelove molitvenika.

U priopćenju Udruge hrvatskih logoraša u BiH upozorava se kako je područje Konjica tijekom rata etnički očišćeno od Hrvata, što pokazuju podaci da ih je prije rata bilo oko 11.500, a po posljednjem popisu tek nešto više od 1.500. 

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 09:13