StoryEditor
mostar

Hrvatski logoraši obilježili 29. godišnjicu raspuštanja logora Armije BiH ‘IV. osnovna škola‘

Piše fena  /  19.03.2023., 11:31h

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u nedjelju je kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru obilježena 29. godišnjica raspuštanja logora i razmjene hrvatskih logoraša iz logora Armije BiH ‘IV. osnovna škola’ u Mostaru.

Predsjednik Hrvatskog udruženja logoraša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Željko Mikulić rekao je kako se danas prisjećaju svih ubijenih u tom logoru, a riječ je o 17 hrvatskih branitelja.

- Logor 'IV. Osnovna škola', koji je formiran od zapovjedništva 4. korpusa Armije BiH, bio je zloglasni logor u kojem smo prošli strahovite torture – ustvrdio je Mikulić.

Prema dokumentaciji s kojom raspolaže Udruga hrvatskih logoraša, kroz spomenuti logor prošao je 131 logoraš u vremenu od 30. lipnja 1993. godine, naveo je Mikulić.

- Od tih, 131, 17 ljudi je poginulo, a preko 50 posto je ranjenih. Najmlađa žrtva je imala samo 17 godina, a najstarija 54 godine. I dan danas preživjeli osjećaju strahovite patnje – naveo je Mikulić.

Poručio je kako se ovaj današnji datum ne smije zaboraviti već ga i dalje treba nastaviti obilježavati.

Također, pozvao je današnje društvo da imaju malo više  razumijevanja i poštovanja prema logoraškoj populaciji jer ''smo mi uz ratne i vojne invalide, najveći stradalnici Domovinskog rata''.

Nakon polaganja vijenaca i paljena svijeća u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve služena je sveta misa.

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 17:34