StoryEditor

Hrvatski liječnici izveli čudo i razdvojili sijamske blizanke

Piše D  /  14.05.2019., 09:05h

Operativni zahvat kojim su liječnici na Rebru 2. ožujka razdvojili dvomjesečne sijamske blizankinje rođene prijevremeno, sa spojenom jetrom i crijevom te međublizanačkom transfuzijom, pothvat je bez presedana na svjetskoj razini.

U svjetskoj medicinskoj literaturi opisana su samo tri para para sijamskih blizanaca koji su tako rođeni i razdvajani, ali od ta tri dva su para bila spojena samo jetrom, a jedan par i jetrom i crijevima, i nisu sva djeca preživjela.

Danas četveromjesečne Valentina i Kristina još su na neonatalogiji u KBC Zagreb, ali lijepo napreduju i s 3,5 kilograma udvostručile su svoju porođajnu težinu, rekla nam je dr. Ruža Grizelj, pročenica Zavoda za neonatologju i neonatalnu intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb.

– Da je riječ o sijamskim blizancima otkrili su kolege u Virovitici, od tamo je jedan naš specijalizant, i trudnoća je vođena kod nas na Svetom Duhu. Bebe su rođene u 34. gestacijskom tjednu, što se događa kod jednojajčanih blizanaca zbog komplikacija – ispričao nam je prof. Dubravko Habek, ginekolog sa Sv. Duha.

Odmah su prebačene na Rebro, kako je i dogovoreno, kao što se dogovara kod teških malformacija novorođenčeta. Ondje su ih čekali u dvostrukom dežurstvu. Na tamošnjem Zavodu za neonatologiju prije razdvajanja rješavali su niz komplikacija.

Bebe su bile na mehaničkoj ventilaciji, jedna je preboljela nekrozu crijeva, imale su neizbalansiranu cirkulaciju.

– Prvoj se krv izmjenjivala s drugom, nije uopće mokrila i imala je niski tlak, dok je druga imala ekstremno visoki tlak, pretjerano je mokrila i bila u teškoj hipertenziji.

Imale su međublizanački transfuzijski sindrom. Bojali smo se da kod jedne ne dođe do zapaljenja bubrega, a za drugu da joj srce neće izdržati. Inače se s razdvajanjem blizanaca čeka do dobi između tri i šest mjeseci, no zbog njihovog međublizanačkog transfuzijskog sindroma, velikog rizika, nismo mogli čekati i krenuli smo s razdvajanjem – govori dr. Grizelj.

Operacija je trajala petnaest sati. Sudjelovalo je četrnaest liječnika. Ravnatelj KBC-a Zagreb prof. Ante Čorušić osobno im je naručivao hranu kako bi po jedan izašao iz operacijske sale i nešto pojeo.

Sudjelovali su kirurzi, plastični, abdominalni i kardijalni, anesteziolozi.... Dječji kirurzi prof. Tomislav Luetić, prof. Anko Antabak, dr. Stanko Ćavar, a zvali su i dr. Danka Mikulića iz transplantacijskog tima KB Merkura. Kako su djevojčice bile spojene u donjem dijelu prsnog koša odnosno srasla im je prsna kost, bili su tu i plastični kirurg dr. Krešimir Bulić i kardijalni kirurg dr. Dražen Belina.

Nakon razdvajanja, da ne bi ostao veliki defekt kože, dr. Bulić napravio je režnjeve kojima je taj defekt zatvorio. – Pazimo na te kožne režnjeve, kako bi se potpuno zatvorili vlastitom kožom.

No djevojčice su dobro, izvrsno napreduju i udostručile su svoju porođajnu težinu. Imale su zajedničku jetru i odvojene žučne vodove i nakon razdvajanja tkiva to odlično funkcionira. Crijeva su im se spajala iza dvanaesterca u zajedničko, a onda se razdvajala. Jednoj je pripao veći dio crijeva – kaže prof. Grizelj.

Koliko je ovaj zahvat senzacionalan, svjedoči i činjenica da je jedna Švicarska u 30 godina uspješno razdvojila samo dva para sijamskim blizanaca. Rodielji dviju djevojčica isprva nisu htjeli javno govoriti o svojoj djeci, no sada kad djeca dobro napreduju složili su se da lijječnici govore o ovom jedinstvenom slučaju koji je za njih velika sreća, prenosi Večernji.hr.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:10