MOSTAR, 7. listopada - Hrvatski književnik Ante Žužul Marinović u četvrtak je u Mostaru predstavio tri knjige pjesama ”Čuvati na tamnom mjestu”, ”Ne idi za mnom” i ”U što si se sad pretvorio”.FOTO: FENA/MARIO OBRDALJ -
StoryEditor
kultura

Hrvatski književnik Ante Žužul u Mostaru predstavio tri knjige pjesama

Piše fena  /  07.10.2021., 22:32h
Hrvatski književnik Ante Žužul Marinović u četvrtak je u Mostaru predstavio tri knjige pjesama: "Čuvati na tamnom mjestu", "Ne idi za mnom" i "U što si se sad pretvorio".

- Knjige su pisane slobodnim stihom, u njima ima poneka rima i to je to. Radi se o poeziji, a poezija je sve oko nas i sve u nama tako da se ima o čemu pisati, nikada nije sve ispjevano. "Ušutkajte pjesnika i bit će manje riječi među nama, manje slučajnog sjaja, manje tajanstvenog leta. Sigurniji bit će trenutak, a izgubljeno bit će doba", to je pjesma Vlade Gotovca i, po mom mišljenju, moto cijele poezije - kazao je Žužul.

Imotski, odakle i sam dolazi, nazvao je gradom pjesnika.

- Ondje gdje su veliki pjesnici poput Gotovca, Raosa, Tina Ujevića, Gudelja i Štambaka je uistinu nešto posebno, to nema jedna cijela država - kazao je Žužul.

Ante Žužul, pjesnik i esejist, rođen je 8. lipnja 1946. u Grubinama kod Imotskog gdje i danas živi. Osnovnu školu završio je u Krivodolu 1961. godine, a trgovinsku školu 1963. u Splitu.

Poeziju i eseje objavljivao je u mnogim časopisima i tjednicima, a pjesme su mu prevođene na slovenski, njemački i hebrejski jezik, te su uvrštene u više antologija i školskih čitanki. Preko 40 godina bavio se knjižarstvom, vodio je knjižaru NZMH u Imotskom, a član Društva hrvatskih književnika (DHK) postao je 1988. godine.

Iako je njegova poezija nastala pored generacijskih utjecaja, u njoj se vide tragovi srodnih senzibiliteta hrvatskih i inozemnih klasika: Kranjčevića, Vidrića, Ujevića, Šimića, Matoša, Kamova, Kaštelana, Šopa, Miljkovića, Lorke, Heinea, Goethea, Jesenjina i drugih.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:18