StoryEditor

Hrvatski građani koriste rupu u zakonu, darovanjem automobila štede tisuće kuna

Piše D  /  01.08.2019., 12:08h

Ove godine svaki je četvrti rabljeni automobil u Hrvatskoj bio darovan. No, ne radi se o velikodušnoj naravi Hrvata  već o rupi u zakonu koju su odlučili iskoristiti.

“Porez na stjecanje od pet posto je bio na snazi do 1. siječnja 2018. S izmjenama propisa kad su stanice preuzele registracije, onda je nastupila ta upravna pristojba koja nije porez”, objasnio je za RTL Danas Luka Dorić iz Centra za vozila. Riječ je o tarifi koja ovisi o starosti i jačini automobila, a plaća se pri registraciji.

Državna blagajna izgubila 65 milijuna kuna

Evo primjera: vrijednost pet godina starog Golfa 7, jačine motora 85 kW, je 100.000 kuna. Ako ste ga kupili do 1. siječnja 2018., na njega ste morali platiti porez od pet posto vrijednosti automobila, u ovom slučaju 5000 kuna. Prošle je godine taj porez ukinut, i uvedena je upravna pristojba pa je prijenos vlasništva za ovaj auto postao upola jeftiniji – 2550 kuna.

No, zahvaljujući ranije spomenutoj rupi u zakonu, domišljati Hrvati shvatili su kako ne platiti ni tih 2550 kuna čime je državna blagajna unazad godinu i pol izgubila oko 65 milijuna kuna.

Nula kuna za prijenos vlasništva

Evo kako to funkcionira. Auto ste, primjerice, kupili od prijatelja koji je fizička osoba. U trenutku kad ga želite registrirati, trebate platiti upravnu pristojbu. No, da biste izbjegli plaćanje pristojbe, u međuvremenu automobil darujete svom supružniku, roditelju ili djetetu koji potom ne plaćaju ništa.

Nula kuna za prijenos vlasništva lani je plaćeno za oko 27.000 automobila koje su članovi obitelji dobili na dar, a ove ih je godine samo do sada darovano već 29.500. Ipak, državne je namete moguće izbjeći samo kada fizička osoba kupuje od fizičke, i to u Hrvatskoj.

Sada se samo čeka kad će Ministarstvo popuniti ovu rupu u Zakonu kroz koju im cure milijuni.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:17