StoryEditor
očitovanje

Hrvatski generalski zbor reagirao na srbijansku optužnicu za Oluju: Nezapamćeni presedan, oni nisu prešli u tuđi prostor

Piše desk  /  20.05.2022., 15:02h

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić je optužnicu kojom srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine (TZRZ) tereti četiri visoka časnika hrvatskog zrakoplovstva zbog akcija u Oluji ocijenio presedanom nezapamćenim u povijesti.

Krešić je danas u Osijeku sudjelovao u osnivanju Stručnog savjeta - ogranka HGZ-a za Slavoniju i Baranju te je tom prigodom na novinarski upit odgovorio da neprihvatljivim smatra mogućnost da jedna zemlja donosi zakon koji vrijedi za cijelo područje kompletne bivše Jugoslavije i da može dignuti optužnice protiv naših junaka koji nisu učinili nikakvo zlodjelo.

"Oni nisu prešli u tuđi prostor, već su se borili na prostorima Republike Hrvatske i izvršavali svoje zadaće", rekao je Krešić i dodao kako je optužnica podignuta u drugoj državi, a odnosi se na Hrvatsku.

"To je presedan i mislim da ćemo se očitovati i dati široko izvješće o tom pitanju čim budemo imali više detalja", najavio je Krešić.

Za voditelja novoosnovanog Stručnog savjeta - ogranka Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju izabran je umirovljeni brigadni general Mladen Mikolčević, a tom prigodom u HGZ su primljena i tri nova člana - umirovljeni general bojnik Dragan Bagarić i umirovljeni brigadiri Marko Leko i Stipa Šašlin.

Predsjednik HGZ-a Krešić podsjetio je da je Slavonija u Domovinskom ratu dala nemjerljiv doprinos u obrani suverene i samostalne Republike Hrvatske, istaknuvši kako se žele više uključiti u rad i pomoći Slavoniji. "Cilj HGZ-a ostvaren je u Domovinskom ratu, a sada u miru moramo se boriti za mlade da ostanu na ovim prostorima", poručio je i dodao kako je to Slavonija odavno zaslužila.

Mikolčević je izjavio da Slavonija nije krvarila za Hrvatsku samo u Slavoniji nego po cijeloj državi te da smatra kako su sada svi dužni pomoći Slavoniji, a to će biti jedan od kotačića koji će raditi na tome.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 04:14