StoryEditor
pavle miljavac

Hrvatski general: "Nije to mala letjelica, čudno je da radari nisu reagirali i da se nije digla protuzračna obrana, to je veliki problem"

Piše desk  /  11.03.2022., 10:57h
U četvrtak nakon 23 sata zagrebačka policija primila je više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz zraka te da su na mjesto dojave žurno upućene policijske ophodnje koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana.

Prema stručnjaku za vojnu avijaciju i uredniku portala "War zone" Tyleru Rogowayu, neidentificirani leteći objekt koji se srušio u Zagrebu mogao bi biti izviđački dron Tu-141 'Strizh'.

U uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak svih nadležnih tijela. Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada bezposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1300 metara.

Portal Direktno kontaktirao je bivšeg predsjednika Hrvatskog generalskog zbora, generala Pavla Miljavca, koji je dao svoj sud o događaju u Zagrebu.

"U dobroj vjeri vjerujem da je tu došlo do slučajnog pada, to je programirana letjelica, odnosno da se nešto dogodilo u programu, da je skrenula od one namjere gdje je trebala ići", kazao je na početku dodajući da se radi o ukrajinskoj letjelici, koja je pala kada je izgubila gorivo.

Letjelica je, nastavlja, postepeno izgubila na visini. "Sva sreća da nije pala na Dom ili na zgrade", naglasio je.

Generala Miljavca upitali su jesu li zakazali radari.

"Gledajte, to je interesantno. Ona je morala preletjeti cijelu Mađarsku, ona nije mala - slična je avionu, dugačka 14 metara, šest metaraširoka... Nije to mala letjelica pa da čovjek to zamijeni nečime na radaru. To se moralo vidjeti. Što se dogodilo da nitko nije reagirao.... To je ono što ja stalno govorim - dovoljno je samo da jedna raketa prođe pa imaš probleme", odogovorio je.

Čudno je, dodaje, da radari nisu reagirali i da se nije digla protuzračna obrana.

Je li to sigurnosni incident, nadalje su upitali generala.

"Sada je pitanje je li ta letjelica došla slučajno ili je netko namjerno pokazao da sustavi ne funckioniraju. To ne znam, treba to dobro istražiti - otkuda je došla, kojom putanjom je išla. Sigurno je da jest incident. Može li biti sigurnosni - pa u konačnici i može. Kažem, ako se to primjenjuje na neki ozbiljniji sustav koji nosi eksplozivna sredstva sa sobom, onda je to sigurno veliki problem", rekao je i nastavio:

"Nadam se da je to došlo slučajno i da je došlo do krivog programiranja ili sustava navođenja, ona se jednostavno otela kontroli".

Zaključno, upitan je što bi Hrvatska trebala napraviti po tom pitanju, ali i okolne zemlje pa i NATO.

"NATO i Amerikanci stalno govore da su instalirali dva sustava Patriot. Ako je tako, to njima ne bi smjelo proći. Ako su postavljena dva sustava, oni bi to morali vidjeti. Teško je reći što dalje", zaključio je general Pavao Miljavac u razgovoru za portal Direktno.

Dnevnik.ba

13. svibanj 2024 17:36