MOSTAR, 11. travnja (FENA) – U utorak navečer nastavljena je središnja svečanost obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 18. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga (OS) BiH.(Foto FENA/Branka Soldo)BRANKA SOLDO -
StoryEditor
KOMŠIĆEV URED PREKRŠIO ZAKON

Hrvatski dužnosnici u Parlamentu BiH najavljuju da će srušiti smjenu i imenovanje podobnih generala

Piše desk  /  02.12.2023., 18:16h

U slučaju najviših hrvatskih časnika, koje je predložio zamjenik ministra obrane Slaven Galić, dogodila se promjena.

Kada dvojica bivših pripadnika, dapače, oficira i nositelja odličja Zlatni ljiljan bošnjačke Armije BiH kadroviraju hrvatske generale iz komponente Hrvatskoga vijeća obrane u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, onda ne treba čuditi ni da jedino hrvatska strana u zemlji nije zadovoljna novim generalskim zborom, odnosno postavljenjima, oko čega je ovoga tjedna na sjednici Predsjedništva BiH donesena odluka, piše Večernji list BiH.

No, s obzirom na gomilu kršenja zakonskih propisa, ovaj će slučaj vrlo izvjesno, i to prvi put u povijesti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ići na doradu i ispravljanje nepravde. Naime, ovoga tjedna imenovano je 13 novih/starih generala na vodeće pozicije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Umjesto prijedloga koji su Predsjedništvu BiH dostavili iz Ministarstva obrane, koje je jedini mjerodavni predlagač, dogodio se izbor na štetu Hrvata. Sva imena bošnjačkih generala, koje je predložio ministar obrane Zukan Helez, odnosno Srba, koje je predložio zamjenik Aleksandar Goganović, jednoglasno su potvrđena.

Prekršeno više odredbi

U slučaju najviših hrvatskih časnika, koje je predložio zamjenik ministra obrane Slaven Galić, dogodila se promjena. Najprije je umirovljen jedan general HVO-a, dok je nominalno najvišu poziciju dobio Komšiću podobni general. Da se nešto čudno dogodilo, svjedoče i prva medijska izvješća da je Marko Stojčić imenovan zamjenikom zapovjednika u Zajedničkom zapovjedništvu zaduženom za operacije. Umjesto njega, Željko Komšić i njegov “hrvatski” savjetnik za vojna pitanja Sifet Podžić najprije su ugurali svog kandidata Martina Propadala, koji se posebno “iskazao” u vremenu Hrvatske samouprave, kada je među prvima potrčao stati uz protuhrvatsku vlast Alijanse za promjene. Tijekom rata bio je u Središnjoj Bosni. Njega je birokratskom odlukom Komšić pogurao na najviše mjesto, no, kako se doznaje, dan nakon sjednice državnoga vrha shvatili su da su napravili veliku pogrešku. On je, naime, promaknut za dva čina, što je protivno Zakonu o obrani i Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH. Ovim propisima isključivo je predviđeno da načelnik Zajedničkog stožera daje preporuke i mišljenja ministru obrane oko promicanja i postavljenja osoba u činu pukovnika, brigadira i generala. Tako je bilo i ovaj put. Imena za imenovanje su dostavljena s te adrese, a ministar obrane Helez, u suradnji s dvojicom kolega Galićem i Goganovićem, predložio je postavljenje, promicanje i smjenu generala. Taj popis konačno je upućen Predsjedništvu BiH koje ima konačnu riječ, nakon čega su doslovno sve zakonske odredbe koje propisuju imenovanje i izbor prekršili donoseći odluku o novom generalskom zboru.

Hrvatski dužnosnici ističu, a što će biti temelj za preispitivanje odluke u Parlamentarnoj skupštini BiH, koje mora potvrditi odluke državnoga vrha da bi imenovanje časnika stupilo na snagu, da prijedlog dostavljenih imena iz Ministarstva obrane BiH uopće nije razmatran.

Uklonjen Stojčić zbog Propadala

Umjesto toga, nezakonito je na mjesto generala imenovan Komšićev kandidat. Naime, Propadalovo ime uopće se nije našlo ni u jednome prijedlog Ministarstva, pa je nejasno kojim je kanalima on došao na stol za razmatranje. Hrvatski predstavnici navode da je ta činjenica važna, kao i to da je nezakonito postavljen u Operativno zapovjedništvo OS BiH. Naime, zaobiđena je procedura Zakona o obrani BiH da ministar obrane predlaže, a Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, uz potrebne konzultacije, postavlja generale. Jednako tako, nezakonito je smijenjen te umirovljen general Marko Stojčić. Tome je morao prethoditi, u skladu sa Zakonom o obrani, prijedlog ministra obrane. To je posebno značajno jer Ministarstvo obrane, bez obzira na to je li neka osoba navršila godine za odlazak u mirovinu, odlučuje o produljenju mandata za časnika koji ima čin generala, bez obzira na godine starosti i godine mirovinskog staža.

A Stojčićeva smjena, kao jednoga od najvažnijih generala HVO-a iz Domovinskog rata, očito je bila dirigirana kako bi se namjestio Komšićev kandidat Propadalo. Koji nije bio ni na jednom popisu Ministarstva obrane. Kršenje odredbi Zakona o obrani može poslužiti u složenoj političkoj situaciji kakva je BiH da se dovede u pitanje i put prema NATO-u. Posljednja zapreka za svojevoljnu odluku Predsjedništva i sprječavanje štete je odluka u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Hrvati su odlučni zaustaviti je.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 21:04