StoryEditor

Hrvatski dom u Bugojnu do kraja godine u novom ruhu

Piše D  /  29.03.2018., 10:03h

Izgrađena je 1925. i bila joj je potrebna kompletna obnova. Prije obnove, po završetku rata trebalo se najprije izboriti za povrat zgrade. Nije bilo lako, ali uz posredovanje predstavnika međunarodne zajednice, HKD “Napredak” uspio je okončati višegodišnju pravnu bitku.

U ožujku 2000. godine vratili su prostorije u prizemlju zgrade, a potom u srpnju 2001. i one na katu, odnosno kompletnu zgradu smještenu u samom središtu Bugojna.

Odmah se pristupilo obnovi i rekonstrukciji Doma.

- U nekoliko idućih godina se sukcesivno obnavljao unutarnji dio zgrade i stavljao u funkciju, i to isključivo uz pomoć donacija.

Najvećim dijelom su to bila sredstva Vlade Republike Hrvatske te prilozi šireg kruga građana iz zemlje i inozemstva. Jedno ime je svakako posebno za istaknuti, a to je gospodin Ante Grlić Radman, čuveni gospodarstvenik iz Zagreba, podrijetlom Bugojanac.

On je značajnim financijskim sredstvima izravno sudjelovao u obnovi, a darivanjem kompletnih instrumenata i financiranjem voditelja značajno je doprinio da Puhački ansambl Napredak zaživi i vrlo uspješno djeluje - kazala nam je prof. Dubravka Vukadin, predsjednica HKD “Napredak”, podružnice Bugojno.

Nakon radova na unutarnjem, počela je obnova vanjskog dijela zgrade, u kojoj je sjedište svih važnijih institucija i udruga s hrvatskim predznakom, postavljanje nove fasade i zamjena otvora. Radovi koji se izvode zahvaljujući financijskoj potpori Vlade RH trebali bi biti završeni do kraja godine.

Dnevnik.ba

 

15. travanj 2024 11:49