StoryEditor

Hrvatski član predsjedništva BiH: Naša stranka će kandidirati Borišu Falatara

Piše D  /  18.04.2018., 11:04h

U subotu zasjedaju Predsjedništvo i Glavni odbor Naše stranke, a ključna odluka koja će biti donesena je kandidatura Falatara za Predsjedništvo BiH. Kako se saznaje, rukovodstvo Naše stranke je o kandidaturi za Predsjedništvo razgovaralo s nekoliko kandidata, ali je konačna odluka pala na mladog, obrazovanog Borišu Falatara s izvrsnim međunarodnim iskustvom, piše Klix.ba

Falatar je rođen u Sarajevu 1975. godine. Zbog ratnih dešavanja odselio je u Zagreb, gdje je nastavio školovanje, nakon čega je dobio stipendiju na Američkom univerzitetu u Parizu. Kratko je živio u SAD-u, zatim Italiji, da bi postdiplomski studij upisao na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije (LSE). Tu je stekao diplomu magistra nauka za oblast ekonomskog razvoja i međunarodnih odnosa. Njegova master teza zasnivala se na analizi kompleksnih humanitarnih kriza, a kao case study je korišten primjer Sarajeva.

Falatar je radio i kao radioamater te je tijekom rata u BiH povezivao veliki broj porodica. Iskustvo je stjecao i kao stručnjak u radu Ujedinjenih nacija u sjedištu te institucije u New Yorku. Radio je kao UNESCO-ov koordinator za krizni odgovor na rješavanju humanitarnih operacija u Južnom Sudanu, Libiji, Siriji, Iranu i Palestini. Radio je u kabinetu bivše generalne direktorice UNESCO-a Irine Bokove.

Falatar je već počeo pripreme za kampanju, a kako saznajemo od izvora u Našoj stranci izuzetno dobro poznaje situaciju u BiH iako dugo nije živio u našoj zemlji.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:14