StoryEditor
pošiljka lavovu

Hrvatski Caritas u Ukrajinu poslao tri tegljača s 35 i pol tona pomoći

Piše desk  /  08.07.2022., 08:09h

Hrvatski Caritas uputio je u srijedu i četvrtak, 6. i 7. srpnja, četiri i pol mjeseca nakon izbijanja rata u Ukrajini, u Lavov tri tegljača s 35 i pol tona humanitarne pomoći.

Najnovija pošiljka sastoji se od više od 110 000 različitih Podravkinih gotovih obroka u pliticama nabavljenih novčanim darovima hrvatskih tvrtki i građana u sklopu akcije Hrvatskog Caritasa Pomoć za Ukrajinu. Hrvatski Caritas je gotova jela u nekoliko navrata već slao u Ukrajinu, odgovarajući na izravne zamolbe Caritas–Spesa za takve prehrambene proizvode, koji je, prema riječima njegove projektne menadžerice Mire Milavec od korisnika iz istočnih krajeva Ukrajine, gdje nema velikih mogućnosti za dostavu i pripremu hrane, dobio povratne informacije o dobroj prihvaćenosti i velikoj potrebi za takvom hranom“.

Slanjem već 24 tegljača humanitarne pomoći izravno u Ukrajinu, Hrvatski Caritas nastoji u skladu sa svojim mandatom nacionalnoga Caritasa, kojemu je osnivač Hrvatska biskupska konferencija, u suradnji s partnerskim Caritas–Spesom, jednom od dviju nacionalnih Caritasovih organizacija u Ukrajini, najučinkovitije kanalizirati materijalne i novčane darove prikupljene u Hrvatskoj prema najranjivijim zajednicama ratnih stradalnika u Ukrajini.

Iz distributivnog centra Caritas–Spesa u Lavovu, gdje bi sva tri tegljača trebala stići tijekom petka 8. srpnja, 886 000 kuna vrijednu pošiljku već pripremljenih pojedinačno pakiranih obroka, Caritas–Spes će – u skladu sa sigurnosnim uvjetima i logističkim mogućnostima – razaslati u ratom zahvaćena područja na jugu i istoku zemlje, od Odese i Dnjipra do Slovjanska i Harkova, prenosi IKA.

Hrvatski Caritas zahvaljuje svima koji su novčanim ili materijalnim darom, na www.caritas.hr ili u nekom od župnih ili nad/biskupijskih Caritasa, kao i pozivom na donacijski telefon 060 9010 omogućili da nužno potrebna pomoć stigne najugroženijim pojedincima i obiteljima u ratnim razaranjem i stradanjima zahvaćenoj Ukrajini, prenosi nedjelja.ba.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 00:27