StoryEditor

Hrvatske vozačke dozvole ubuduće će vrijediti u SAD-u, Kanadi, Argentini...

Piše D  /  10.12.2019., 04:12h

Hrvatska je stranka Bečke konvencije prema kojoj međunarodne vozačke dozvole izdane u Hrvatskoj ne vrijede u državama koje su isključivo stranke Ženevske konvencije, zbog čega se pristupilo rješavanju tog problema, prenosi Hina.

Najistaknutiji primjeri država stranaka Ženevske konvencije koje nisu istodobno i stranke Bečke konvencije su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Japan, Australija i Argentina.

Pristupanje Ženevskoj konvenciji uvelike će olakšati hrvatskim državljanima i predstavnicima hrvatskih tvrtki boravak u ovim državama, kazao je državni tajnik u MUP-u Žarko Katić.

Potvrđivanje Ženevske konvencije također će omogućiti prometovanja vozila s hrvatskim registarskim oznakama po prometnicama onih država koje su isključivo stranke te konvencije.

U ovom su trenutku 79 država stranke Bečke konvencije, a 98 država stranke Ženevske konvencije od kojih su 55 ujedno i stranke Bečke konvencije, među kojima je i 21 država članica Europske unije.

Raspravu o izmjenama Zakona o zaštiti prirode Mostov Miro Bulj iskoristio je kako bi pozvao na zaustavljanje, kako tvrdi, štetnog projekta kamenoloma na Poljakovoj Gredi u Glavicama kraj Sinja.

"Zaustavite te štetne projekte na području Cetinske krajine", apelirao je i pozvao na potpisivanje peticije "Ne dajmo Gredu".

Navedenim zakonskim izmjenama olakšava se gospodarskim subjektima poslovanje te se smanjuju troškovi, a da se pritom ne smanjuje razina zaštite prirode, što su zastupnici podržali.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 06:24