StoryEditor

Hrvatske tvrtke udružile snage i zajedno grade 5G mrežu

Piše D  /  26.06.2020., 08:06h

Uvođenje 5G tehnologije već je počelo u Hrvatskoj, i to ponajprije u nekoliko testnih područja, a do kraja godine Osijek bi trebao postati prvi hrvatski 5G grad.

No da bi 5G tehnologija postala dostupna svim građanima, potrebno je izgraditi 5G mrežu diljem zemlje. Upravo kako bi to ostvarile, dvije hrvatske tvrtke, Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla, potpisale su ugovor o suradnji temeljem kojeg će ENT do 2024. godine biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže Hrvatskog Telekoma. Kako ističu iz obiju tvrtki, riječ je o prvom 5G ugovoru dviju hrvatskih kompanija u Hrvatskoj, prenosi dnevnik.hr.

Uspješna suradnja započela je modernizacijom radijskog dijela mreže prije dvije godine i usmjerena je na uvođenje 5G standarda u mobilnu mrežu. Cilj je Hrvatskog Telekoma 5G mrežom svojim korisnicima osigurati veće brzine i 5G pokrivenost te hrvatskom gospodarstvu i društvu približiti prilike koje dolaze s digitalizacijom i 4.0 industrijom.

Tijekom proteklih mjeseci postalo je jasno koliko su ICT industrija i ulaganja u digitalnu infrastrukturu važni jer oni su ključna poluga za digitalizaciju društva i povratak gospodarskom rastu. Suradnja s Ericssonom Nikolom Teslom najnoviji je primjer naše podrške gospodarstvu i društvu, gdje nastavljajući s ulaganjima u mrežu i povezujući sve u Hrvatskoj s mogućnostima digitalizacije, Hrvatski Telekom kao vodeća mreža omogućuje tvrtkama da postanu inovativnije i produktivnije, a gospodarstvu da bude konkurentnije i otpornije na izazove. Implementacija 5G tehnologije široko je primjenjiva i komplementarna s potrebama hrvatskog gospodarstva kroz primjerice omogućavanje veće energetske učinkovitosti s pametnim mjerenjima i dinamičkim upravljanjem opskrbom električnom energijom, zatim većom učinkovitošću u poljoprivredi putem povezanih i automatiziranih uređaja i strojeva ili optimizacijom procesa sustava navodnjavanja, kao i u raznim drugim industrijama, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Ponosna sam što smo, nakon naše prve demonstracije 5G tehnologije prije dvije godine, potpisali i prvi 5G ugovor u Hrvatskoj. Nastavljamo aktivnosti osuvremenjivanja mobilne mreže HT-a koje smo započeli 2018. godine, a navedeni ugovor omogućit će najmodernija rješenja iz portfelja Ericssonova radijskog sustava te petu generaciju mobilne komunikacije u narednom razdoblju. Širom svijeta stručnjaci Ericssona Nikole Tesle među prvima rade na implementaciji 5G mreža. Dosada je korporacija Ericsson pustila u komercijalni rad 40 5G mreža na četiri kontinenta. Naša snaga leži u Ericssonovu tehnološkom liderstvu te našim zaposlenicima. Čak 1500 od 3200 zaposlenika Ericsson Nikola Tesla Grupe radi u najvećem hrvatskom razvojno-istraživačkom centru koji daje značajan doprinos razvoju novih funkcionalnosti 5G mreža u okviru globalne Ericssonove R&D zajednice, istaknula je Gordana Kovačević.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:26