StoryEditor

"Hrvatske su vlasti učinile za kosovske državljane sve što bismo i za naše državljane"

Piše D  /  31.07.2021., 05:07h

"U nesrećama i stojimo i djelujemo zajedno. To smo pokazali, ne samo u ovoj neprilici, već i u ranijim kriznim situacijama i ugrozama u proteklih trideset godina", kazao je Plenković.

"Hrvatska i Kosovo imaju kvalitetne bilateralne odnose i dobro se razumijemo jer znamo koliko je zahtjevan put do samostalnosti i izgradnja vlastite države", dodao je hrvatski premijer, podsjetivši da je Hrvatska bila među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Kosova i da "aktivno zagovara" europski put Kosova.

Prošle nedjelje je kod Slavonskog Broda izletio s ceste kosovski autobus koji je putovao iz Frankfurta do Kosova. Poginulo je 10 kosovskih državljana, a 10 je teško ozlijeđeno. Tom su prilikom sve hrvatske službe brzo reagirale i pružile medicinsku i drugu pomoć ozlijeđenima te organizirale prihvat neozlijeđenih putnika. U posjet stradalima došao je i kosovski premijer Albin Kurti. 

"Premijer Kurti želio je posjetiti sve kosovske državljane. Pokazao je veliku privrženost svome narodu i ljudima u teškoj tragediji koja se dogodila", istaknuo je Plenković.

Kazao je i da je zastupnica albanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj dala "velik doprinos".

"Sve hrvatske nadležne službe i institucije reagirale su žurno i učinjeni su maksimalni napori kako bi se pomoglo unesrećenima, i onima koji su pretrpjeli ozljede i oni koji su prošli bez ozljeda", poručio je Plenković u intervjuu.

Hrvatske su vlasti učinile za "kosovske državljane sve što bismo i za naše državljane", a brzom je reakcijom spriječeno da "broj žrtava dodatno ne poraste", istaknuo je premijer.

Jučer je na zgradi kosovske vlade u Prištini osvanula projekcija hrvatske zastave u znak zahvalnosti za pomoć Hrvatske stradalima u nesreći kod Slavonskog Broda, kao i natpis na albanskome: "Hvala, Hrvatska".

Na Facebook stranici kosovske vlade stoji da je to čin zahvale na pomoći koju je hrvatska država pružila unesrećenim kosovskim državljanima nakon tragične autobusne nesreće.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 04:53