StoryEditor
DSHV

Hrvatske stipendije za studente Hrvate u Srbiji

Piše fena  /  12.01.2024., 15:56h

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozvao je u petak mlade pripadnike hrvatske zajednice koji studiraju u Srbiji da se prijave za stipendiju koji osigurava Hrvatska, ističući kako će takva potpora matične domovine biti veliki doprinos opstanku Hrvata u Srbiji.

"Prvi puta članovi hrvatske zajednice koji studiraju na sveučilištima u Republici Srbiji imaju mogućnost dobiti stipendiju koja se dodjeljuje u razdoblju od 10 mjeseci u mjesečnom iznosu od 150 eura", priopćeno je u pozivu DSHV-a.

S novim programom stipendija hrvatske Vlade, namijenjenim Hrvatima iz Srbije, ova će zajednica "moći jače snažiti vlastite kadrovske potencijale te tako osigurati i svjetlije perspektive za opstanak i razvoj", dodaje se u njihovu priopćenju.

„Ovo je veliki iskorak i priznanje za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Na ovaj način svjedočimo da nam je stalo da naši mladi ostanu u svojim gradovima u kojima su rođeni i ovdje daju svoj doprinos u jačanju hrvatske zajednice“, dodaje se, prenosi Hina.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić navela je da su osiguravanje financijske potpore studentima hrvatske zajednice predlagali DSHV i HNV i da je odluka hrvatske Vlade o podršci tom programu veliko postignuće.

Oni su pozvali „sve studente, Hrvatice i Hrvate (u Srbiji), koji ispunjavaju uvjete natječaja, da se prijave za dobivanje stipendije Vlade Republike Hrvatske“.

U prosjeku desetak maturanata godišnje pokaže interes za studiranje u matičnoj Hrvatskoj, što HNV podupire organiziranjem pripremne nastave za polaganje velike mature.

Ističe se da ipak daleko veći broj mladih ostaje na studijima u Srbiji, ali se oni zbog izostanka poticajnih mjera i programa rijetko kasnije uključuju u aktivnosti hrvatske zajednice.

U vodstvu vjeruju kako će se osiguravanjem studentskih stipendija razviti snažniji osjećaj pripadnosti i spremnost da se uključuju u projekte hrvatske manjine u Srbiji.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 13:37