StoryEditor
blagdan

Hrvatske i katoličke institucije Grada Zenice organizirale božićni prijem

Piše fena  /  26.12.2022., 16:41h

Hrvatske i katoličke institucije Grada Zenice organizirale su božićni prijem za predstavnike vjerskog, kulturnog i političkog života tog grada i Zeničko-dobojske županije.

Župnik župe Svetog Josipa don Davor Topić katolicima je čestitao Božić “čestito Božić i sveto porođenje Isusovo” te se zahvalio svim gostima na dolasku i zaželio im “dobro došlo Novo mlado ljeto”.

-Zamjećujemo da Božić u vremenu slavimo na tri razine: povijesnoj, tradicijsko-kulturnoj i misterijskoj. Sve tri imaju duboko značenje za kršćanske vjernike. Na povijesnoj razini slavimo rođenje Kristovo kao povijesne osobe. Vrijeme je tako njime obilježeno, kultura i civilizacija toliko njime nadahnute, da je jednostavno neizbrisiv iz ljudske povijesti. On je prisutan u temeljima zapadne civilizacije i kulture te svojom ljudskom univerzalnošću daleko nadmašuje tu istu kulturu i civilizaciju - istakao je don Topić.

Druga razina ovog blagdana je, naveo je, tradicijska, odnosno više kulturna te se i “na toj se razini slavi Božić, oplemenjuje i produhovljuje obiteljsko zajedništvo, podržava prijateljstvo, potiče dobrotvornost”.

-U čovjeku se stvara neizreciv i neizbrisiv božićni ugođaj. Treća razina je najvažnija za nas, kršćanske vjernike. To je razina vjere. Bez nje Božić ne bi bio Božić. Početak je to novoga vremena, jer je Bog po Isusu ušao u vrijeme i postao s nama suputnik u povijesti. To je neuništivo srce naše nade. Ispod naših kvaliteta i nedostataka, snažnija od rana i neuspjeha iz prošlosti, strahova i brige za budućnost, nalazi se ta istina – da smo voljena djeca. Riječ je o ljubavi koja ne ovisi o nama; to je besplatna Božja ljubav koju smo upoznali i povjerovali. I zato ovo otajstvo Božića Kristova rođenja nema drugo objašnjenje, samo milost- podvukao je Topić.  

Živeći u našem društvu, naglasio je, potrebni su još “mnogi putovi mira koji vode ozdravljenju, potrebno je još mirotvoraca koji su spremni kreativno i hrabro pokretati procese ozdravljenja”.

-Oni koji su se oštro suprotstavili moraju razgovarati jedni s drugima temeljeći se na čistoj istini. Naučiti njegovati sjećanje u duhu pokore, sposobno za suočavanje s prošlošću kako bi se budućnost oslobodila od nezadovoljstava i nejasnoća. To je strpljivi rad - poručio je.

On se upitao i kakav bi bio naš svijet bez strpljivog dijaloga mnogih velikodušnih osoba, koje drže obitelj i zajednice na okupu.

-Za razliku od razmirica i sukoba, ustrajan i hrabar dijalog ne diže prašinu, nego potiho pomaže svijetu živjeti, i to mnogo bolje nego što možemo i zamisliti - istakao je Topić.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 22:52