StoryEditor

Hrvatska znanstvenica na čelu tima koji će pokušati otkriti misterij nastanka uragana

Piše D  /  07.08.2019., 03:08h

Za ‘lov na uragane‘ odnosno projekt ‘OTREC‘, Američka nacionalna znanstvena zaklada timu doktorice Fuchs Stone i dr. Davea Raymonda dodijelila je 5,4 milijuna dolara kako bi istražili sve vezano za konvekciju, fizikalni proces odgovoran za stvaranje kumulonimbus oblaka i razornih oluja te uragana koje ih prate. Cilj je otkriti zbog čega neke oluje postanu uragani, a druge ne, piše Tportal.

 

Terenski dio rada na projektu započeo je 5. kolovoza i trajat će do 30. rujna. Kroz 8 tjedana deseci znanstvenika i studenata iz SAD-a, Kostarike, Kolumbije i Hrvatske letjet će iznad oluja te pratiti atmosferske prilike i u danima kad se one još nisu pretvorile u uragane čiji udari često znaju biti smrtonosni.

Fuchs Stone i tim obavit će ukupno 20 letova u trajanju od 8 sati, a letjet će u području Kariba i Tihog oceana. Baza će im biti u Liberiji, gradu u sjeverozapadnom dijelu Kostarike i glavnom gradu pokrajine Guanacaste.

‘Cilj nam je razumjeti konvekciju, odnosno vertikalno dizanje čestica zraka koje nastaje uslijed temperaturnih razlika. Konvekcija je jedan od najbitnijih procesa u fizici tropske atmosfere pa time i nastanka tropskih oluja i uragana. Ovo istraživanje bi trebalo pomoći u preciznijim vremenskim i klimatskim prognozama, ali i u prognoziranju početka uragana. Američki Nacionalni centar za uragane detaljno prati sve aktivnosti i mjerenja na projektu te su spremni poslati svog “lovca na uragane”, avion koji bi letio zajedno s nama. Mjerenja s dva aviona u isto vrijeme su rijetka pa je skup podataka koje ćemo prikupiti neprocjenjiv za istraživanje nastanka uragana‘, pojasnila je doktorica Fuchs Stone.

Najbitniji mjerni instrument koji će znanstvenici na ‘OTREC‘-u koristiti su sonde od 30 cm koje će bacati s 15 kilometara. Njima će mjeriti temperature, tlak, vlagu, vjetar, dok one ne padnu u more, a plan je izbaciti preko 600 takvih sondi. Na raspolaganju im je i radar, kao i radiosonde koje će lansirati s kopna.

O značaju ovog projekta za SAD, zemlju koja je često na meti iznimno opasnih uragana, govorio je ­­­­­Eric Thomas De DeWeaver iz Američke Nacionalne zaklade za znanost.

‘Uragani su jedan od najvećih problema SAD-a i važno područje istraživanja naše Zaklade. Danas znamo da nije dovoljno samo razumjeti uragane, već moramo razumjeti kako se konvekcija u tropima formira, organizira i razvija do trenutka kada postane uragan. Zbog toga nam je “OTREC” iznimno važan projekt koji bi mogao dati odgovore na ta važna pitanja. Vjerujem kako ćemo iz njegovih rezultata i uvida puno naučiti‘, izjavio je DeWeaver.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:15