Article_Top_970x250

Hrvatska uvodi aplikaciju za brži prelazak granice

normalizacija

Hrvatska uvodi aplikaciju za brži prelazak granice

svibnja 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Za ulazak u Hrvatsku Slovencima su sada dovoljni i turistički razlozi.

Hrvatska i Slovenija ubrzano nastavljaju normalizaciju kretanja građana između dviju zemalja. Hrvatska je najprije otvorila granice za slovenske građane koji imaju nekretnine u Hrvatskoj, a sada im je za ulazak u Hrvatsku dovoljno da ovdje imaju rodbinu, nekretninu ili turističku rezervaciju. To su jučer na sastanku u Ormožu potvrdili hrvatski i slovenski ministri unutarnjih poslova Davor Božinović i Aleš Hojs. Svi slovenski građani mogu ulaziti u Hrvatsku samo zbog turističkih razloga, bez obzira na to imaju li nekretninu u našoj zemlji, samo na granici moraju ostaviti adresu na kojoj će biti u Hrvatskoj i broj za kontakt, kako bi u slučaju epidemiološke potrebe zdravstvene vlasti mogle brzo djelovati.

- Svi koji imaju bilo kakav gospodarski interes mogu putovati u Hrvatsku, a turizam je gospodarska grana, a samim time i gospodarski interes - objasnio je ministar Božinović, kazavši da pritom valja poštovati zdravstvene okolnosti. S obzirom na to da su se zbog prikupljanja dodatnih podataka na graničnim prijelazima posljednjih dana stvarale velike gužve, hrvatska strana razvija aplikaciju koja će omogućiti da putnici unesu svoje podatke i prije nego što stignu na prijelaz, čime će se smanjiti gužve, piše Večernji.hr.

Slovenski je ministar najavio i postupno ukidanje restrikcija i uspostavu sličnog režima i na granici s ostalim susjednim zemljama, ponajprije s Austrijom, što će olakšati i dolazak austrijskih državljana u Hrvatsku. Austrija danas otvara granice s Češkom, Slovačkom i Mađarskom, a na graničnim prijelazima provodit će još samo nasumične preglede, a sličan režim uspostavljen je i na austrijskoj granici s Njemačkom, Lihtenštajnom i Švicarskom. Austrijska strana potpuno otvaranje granica planira za sredinu lipnja. Božinović i Hojs potvrdili su da dvije zemlje odlično surađuju, a Slovenija podržava ulazak Hrvatske u Schengen, što je prema riječima ministra Božinovića i u slovenskom interesu.

S time se suglasio i njegov slovenski kolega: "Interes je Slovenije da se schengenska granica u razumnom roku preseli na granicu Hrvatske i Srbije". Prethodna slovenska vlada Marjana Šareca, kao što se zna, protivila se hrvatskom ulasku u Schengen, uvjetujući svoje zeleno svjetlo hrvatskim prihvaćanjem arbitražne odluke, što nova slovenska vlada ne spominje kao problem. Kada je riječ o nezakonitim migracijama, naglašeno je da je broj migranata u vrijeme epidemije koronavirusa bitno smanjen, no ministar Božinović ocjenjuje da bi s popuštanjem mjera povezanih s borbom protiv epidemije koronavirusa moglo doći do novih pokreta migranata. Problem nezakonitih migracija jedna je od glavnih tema nove desne vlade Janeza Janše, koja kod kuće stalno naglašava problem nezakonitih migracija, zauzimajući se i za slanje pripadnika Slovenske vojske na granicu s Hrvatskom.

Epidemiološka situacija u Sloveniji vrlo je stabilna i pod kontrolom. Slovenska vlada proglasila je u četvrtak navečer pobjedu nad epidemijom, i to kao prva zemlja u Europi. Riječ je o odluci koja je iznenadila slovensku javnost, pa i struku, koja smatra da je odluka o okončanju epidemije prerana, dok bivši premijer Šarec optužuje Janšu da iz jedne krajnosti ide u drugu krajnost.

Janša uzvraća kontraoptužbama na račun opozicije, povezujući je s prosvjedima "biciklista" u Ljubljani i Mariboru i tvrdeći kako je riječ o pokušaju destabilizacije i rušenja njegove vlade. Na trećim "biciklističkim" prosvjedima u petak predvečer u Ljubljani unatoč lošem vremenu okupilo se više od 10 tisuća prosvjednika, što znači da nezadovoljstvo Janšinom vladom, koju prosvjednici optužuju za autoritarnost i korupciju, ne jenjava. Ako se takav trend nastavi to bi mogao postati ozbiljan problem za Janšu, čija je druga vlada prije sedam godina također pala u vrijeme sličnih prosvjeda.

Dnevnik.ba