Article_Top_970x250

Hrvatska uputila "francuskim prijateljima" riječi suosjećanja i bezrezervne potpore

mvep

Hrvatska uputila "francuskim prijateljima" riječi suosjećanja i bezrezervne potpore

lis 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Hina

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) osudilo je napade u četvrtak u Francuskoj i Saudijskoj Arabiji, proglasivši ih "ugrožavanjem sustava vrijednosti koje Europa dosljedno promiče", priopćeno je iz te institucije.

Napadač u francuskom gradu Nici u četvrtak je nožem ubio troje ljudi u crkvi, a isti dan je u Saudijskoj Arabiji napadnut francuski konzulat, pri čemu je ozlijeđen čuvar te institucije koji je u bolnici i nije životno ugrožen. 

MVEP je „sa žaljenjem i dubokim ogorčenjem primio vijesti“ o dva napada, osudivši ih kao „čin okrutnosti, kršenje civilizacijskih normi i ugrožavanje sustava vrijednosti koje Europa dosljedno promiče posljednjih desetljeća, kako na svom teritoriju tako i u dijalogu s drugim državama“, stoji u priopćenju ministarstva. 

„Mukotrpno smo gradili Europu kao prostor sigurnosti u kojem građani uživaju najviši standard zaštite ljudskih prava i odlučni smo u namjeri da je takvom i zadržimo“, stoji u priopćenju te dodaje da se „francuskim prijateljima upućuju riječi suosjećanja i bezrezervne potpore, a obiteljima žrtava izrazi iskrene sućuti“.

Ministar Gordan Grlić Radman ranije je na Twitteru poručio da su "naše zajedničke vrijednosti i francuski prijatelji ponovno žrtve bezosjećajnog i okrutnog terorističkog napada". 

Hrvatski šef diplomacije izrazio je "svoje najdublje suosjećanje s obiteljima žrtava" i dao "čvrstu podršku" Francuskoj.

Dnevnik.ba