StoryEditor

Hrvatska ugostila povijesnih 20 milijuna turista

Piše D  /  08.11.2019., 01:11h

Prvi put u povijesti Hrvatske domaći je turizam dosegnuo još jednu veliku, rekordnu brojku: s današnjim danom elektronski sustav evidencije truističkog prometa eVisitor zabilježio je čak dvadeset miljuna gostiju. Točnije, u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju, te u nautičkim lukama od početka godine do danas je u Hrvatskoj boravilo 20.013.805  turista i i pet posto, odnosno čak milijun više nego lani u istom razdoblju. Noćenja je istovremeno ostvareno nešto više od 107 milijuna i dva posto više nego lani, piše vecernji.hr.

– Hrvatski turizam tijekom posljednjih nekoliko godina doživio je veliki procvat, otvoreni su brojni novi visokokvalitetni smještajni kapaciteti, stvorene nove ponude i turizam je zaista postao pravi generator gospodarskog razvoja. Ovaj povijesni rezultat, ova izazovna turistička godina u kojoj smo po prvi put premašili 20 milijuna turističkih dolazaka, dokaz je i potvrda kvalitetne sinergije javnog i privatnog sektora bez koje takvi rezultati ne bi bili mogući. Vlada RH svjesna je važnosti koje turizam ima i zato kontinuirano radimo na jačanju konkurentnosti turizma u suradnji s dionicima u turističkom sustavu, kako bi i u budućnosti hrvatski turizam bio primjer kvalitete i uspjeha. Vjerujem kako će ovaj rekord biti motivacija svima da nastavimo dalje graditi i činiti hrvatski turizam još boljim – poručio je povodom novih rekordnih brojki ministar turizma Gari Cappelli.

Zadovoljstvo ne skriva ni prvi čovjek Hrvatske truističke zajednice.

– Nakon što smo u listopadu premašili turistički promet ostvaren u cijeloj prošloj godini, ovih povijesnih 20 milijuna turističkih dolazaka dodatna su potvrda snage i stabilnosti hrvatskog turističkog sektora koji je u ovoj vrlo izazovnoj godini ostvario nove odlične rezultate. Pred nama je zahtjevna 2020. godina u kojoj će nam cilj biti zadržavanje pozitivnih trendova, a da u tome možemo uspjeti potvrđuju i brojni partneri s kojima smo razgovarali na jednom od najvećih svjetskih turističkih sajmova WTM u Londonu, ali i na najvećem kineskom uvoznom sajmu China International Import Expo koji se upravo održava u Šangaju – izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako veliki broj turoperatora i avioprijevoznika za iduću godinu najavljuje proširenje programa za Hrvatsku.

Najviše noćenja ostvareno je, pri tom, s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske, Italije, Češke i Velike Britanije, dok je iz izvaneuropskih zemalja najviše noćenja ostvareno s tržišta Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Kanade, J. Koreje i Kine. Pojedinačno po destinacijama, najviše noćenja ubrali su domaćini u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu i Medulinu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:27