StoryEditor
new york

Hrvatska u UN-u zatražila da se prekine diskriminacija Hrvata u BiH

Piše desk  /  17.05.2024., 17:16h

Predstavnik Republike Hrvatske Ivan Šimonović jasno je istaknuo kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini kao konstitutivan narod diskriminirani pri izboru člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine te je zatražio da se ispravi ta anomalija

Za razliku od pisanog izvješća koje je dostavljeno iz njegova Ureda, obraćanje visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta pred Vijećem sigurnosti UN-a bilo je posve uravnoteženo i u najvećem je dijelu odražavalo stvarna iskušenja s kojima se Bosna i Hercegovina susreće, piše Večernji list BiH.

Što samo po sebi sugerira kako su pisani dokument upućen prije obraćanja sastavili članovi institucije koji pristrano prikazuju polugodišnja zbivanja, brižno brišući grijehe bošnjačkih, a ističući one srpskih i hrvatskih predstavnika.

 

Uloga HDZ-a, SNSD-a, “trojke”

No, jednako tako, predstavnik Republike Hrvatske Ivan Šimonović jasno je istaknuo kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini kao konstitutivan narod diskriminirani pri izboru člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine te je zatražio da se ispravi ta anomalija. Njemački političar na čelu međunarodne uprave istaknuo je kako je otvaranje pregovora s EU-om “neizmjerno važan koraku koji može biti prekretnica, odlučujući trenutak za BiH”. – Za intenzivan rad i donošenje niza važnih odluka treba pohvaliti Predsjedništvo, Vijeće ministara pod angažiranim vodstvom predsjedateljice Borjane Krišto i Parlament. Ovdje bih uključio sve stranke državne koalicije – HDZ BiH, SDP BiH, NS, NiP, SNSD – i konstruktivnu oporbu jer možemo primijetiti dosta konstruktivnog doprinosa – naveo je.

Očekivano, najviše je vremena posvetio potezima vlasti RS-a i predsjednika Milorada Dodika, kazavši kako “teško krše Daytonski sporazum koji de facto vodi do secesije”.

Potaknuo je i imenovanje suca Ustavnoga suda BiH.

– Najavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića novinarima da će Parlament FBiH imenovati novog suca Ustavnog suda smatram dobrim korakom u tom smjeru. Potičem Parlament da dovrši ovo imenovanje – istaknuo je Schmidt. To je posve suprotno od simultanog prijevoda Schmidtova nastupa koji je prenijela većina medija da je Marin Vukoja prijedlog, pa čak i član HDZ-a BiH.

Stalni predstavnik, veleposlanik RH Ivan Šimonović podržao je u obraćanju Schmidtov istup te je čestitao Bosni i Hercegovini na otvaranju pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji u ožujku ove godine. Potičemo Bosnu i Hercegovinu da pravodobno poduzme ove korake i uspješno nastavi s procesom pristupanja. Ovo postignuće ne bi bilo moguće bez neviđene razine zakonodavnog i reformskog učinka Bosne i Hercegovine. Želimo pohvaliti premijerku Borjanu Krišto za vodstvo u tome, ali očito je to i zajednički uspjeh. To pokazuje koliko može biti učinjeno kada postoji dovoljna politička volja i suradnja između predstavnika triju konstitutivnih naroda – istaknuo je Šimonović.

 

Legitimno predstavljanje

Izrazio je razumijevanje i za njegovo nedavno angažiranje oko izborne reforme iako je uvjeren kako bi bilo bolje da su odluku oko jačanja integritet izbornog procesa donijeli lokalni političari. A onda je istaknuo kako Hrvatska smatra da ovime nije okončana izborna reforma, a napose onaj dio koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

– Napominjemo da postoji još jedan aspekt – izborna reforma koju treba hitno riješiti. Sadašnji izborni sustav ne omogućava Hrvatima u Bosni i Hercegovini da biraju svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvo države. To dovodi do njihove diskriminacije i predstavlja prepreku uspostavljanju trajnog povjerenja i suradnje između konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini. Izgradnja povjerenja ključno je pitanje za političku stabilnost Bosne i Hercegovine i međunarodna zajednica treba to promovirati. U konačnici, na narodima Bosne i Hercegovine je da preuzmu više odgovornosti za budućnost svoje zemlje i njezinu dobrobit – istaknuo je Šimonović.

Pri tome je dodao da se politička rješenja u BiH moraju temeljiti na Daytonu i dogovoru konstitutivnih naroda.

Dnevnik.ba

20. lipanj 2024 02:52