StoryEditor

Hrvatska u novom procesu nabave borbenih aviona, u igri ostala dva proizvođača

Piše D  /  18.05.2019., 07:05h

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva obrane, ovaj put nema natječaja jer bi se njegovom provedbom izgubilo previše vremena, pa su se u državnom i vojnom vrhu RH odlučili za direktne pregovore s odabranim partnerima. Odabrane su Sjedinjene Američke Države i Švedska, odnosno proizvođač F-16 Lockheed Martin i proizvođač Gripena švedski Saab. Kao i u prvom pokušaju nabave, Hrvatska pregovore želi realizirati na razini država s državom, piše Jutarnji list.

U međuvremenu, već godinu dana između Zagreba i Washingtona dogovara se novi veliki posao, a o kojima hrvatska javnost ništa ne zna. Riječ je o nabavi američkih oklopnih vozila pješaštva na gusjenicama tipa Bradley. Navodno je riječ o minimalno 60 komada, a maksimalni broj čak prelazi 100. 

Prema riječima sugovornika Jutarnjeg lista, Sjedinjenje Države su Hrvatskoj još početkom 2018. ponudile donaciju u obliku vozila Bradley. Ponuđena je najstarija verzija Bradleyja M2. Riječ je modelu koji treba potpuno modernizirati. Procjena je da bi modernizacija po komadu iznosila oko 3,5 milijuna dolara.

Inače, u proteklih oko 20 godina Sjedinjene Američke Države Hrvatskoj vojsci donirale su vojne opreme i nematerijalnih dobara u vidu školovanja, strateških prijevoza, uništavanja neperspektivnog naoružanja u vrijednosti od oko 600 milijuna američkih dolara, a bez američke pomoći Hrvatska vojska bi imala velikih ili čak nepremostivih problema u modernizaciji svojih snaga.

Dnevnik.ba

 

16. travanj 2024 19:57