StoryEditor
neprovedba ugovora

Hrvatska tvrtka pokrenula proces zapljene: Oružane snage BiH ostaju bez haubica, VBR-ova, minobacača, više od deset milijuna metaka...

Piše desk  /  11.08.2022., 07:00h

Zapljena se već nekoliko mjeseci vrši po zahtjevu zagrebačke tvrtke Scout na temelju ranijih neprovedenih ugovora o isporuci viškova naoružanja.

VBR-ovi, minobacači, meci, rakete za RPG, bestrzajni topovi, topovi ZIS, puškomitraljezi, haubice i još mnogo drugog oružja i streljiva bit će oduzeto Oružanim snagama BiH na temelju Rješenja Suda BiH iz prosinca 2019. godine.

Zapljena se već nekoliko mjeseci vrši po zahtjevu zagrebačke tvrtke Scout na temelju ranijih neprovedenih ugovora o isporuci viškova naoružanja.

- Dio streljiva je do sada zaplijenjen. Veći dio je iz viškova, odnosno neperspektivnog oružja i streljiva, dok je drugi, manji dio izuzet iz naših redovnih skladišta, potvrdio je za Istraga.ba ministar obrane BiH Sifet Podžić.

Streljivo koje je Scout do sada zaplijenio prebačeno je u skladište bugojanskog Binasa, a izuzeto je iz skladišta OSBiH u Daljanima kod Donjeg Vakufa i skladišta Krupa kod Hadžića.

Jedan dio streljiva Scout je zaplijenio i u vojarnama OS-a u Doboju i Glamoču. U pitanju su rakete 106 koje su proglašene nestabilnim. Ipak, predstavnici Scouta su ih izuzeli na vlastitu odgovornost i prebacili u skladište Binasa u Bugojnu koje ne ispunjava uvjete za čuvanje ovakve vrste streljiva.

MOBiH je zbog ovoga uputio pisano upozorenje Vladi FBiH i Ministarstvu energije, rudarstva i industrije u kojem je navedeno da bi skladištenje “nestabilnih raketa” u Binasu moglo biti vrlo opasno. Ministar Nermin Džindić i premijer Fadil Novalić nisu se oglašavali u vezi s ovim slučajem.

“Nestabilne rakete” se još nalaze u Bugojnu, a da bi ih Scout izvezao iz BiH potrebne su mu suglasnosti MO, Ministarstva sigurnosti BiH, MVTEO-a te OSABiH. Ako jedna od navedenih institucija ne da suglasnost, Scout neće moći izvesti zaplijenjeno oružje iz BiH.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 01:51