StoryEditor
ubojstvo u derventi

Hrvatska traži od RS-a da zaštiti hrvatske povratnike nakon smrti Marka Mišića

Piše hina  /  16.11.2023., 12:20h

Hrvatska je snažno osudila nasilje koje je rezultiralo smrću hrvatskog povratnika u Republiku Srpsku i od vlasti tog bosanskohercegovačkog entiteta zatražila da kazni počinitelje i zaštiti povratnike.

Mišić (68) preminuo je u utorak u bolnici u Slavonskom Brodu nakon što su ga dvojica nasilnika prije mjesec dana napala i pretukla na obiteljskome imanju u Brezici kod Dervente. 

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u priopćenju "snažno osudilo" taj nasilni čin i pozvalo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, posebno u RS-u, da istraže sve okolnosti i najoštrije kazne počinitelje.

"Tražimo i očekujemo od nadležnih tijela da poduzmu sve potrebne radnje kako bi se hrvatski povratnici zaštitili, kao i da im se osiguraju kvalitetniji uvjeti za povratak u RS", stoji u priopćenju.

Mišića su teško pretukle dvije osobe, od kojih je jedan bio maloljetnik, u mjestu Brezici 12. listopada nakon što je pokušao spriječiti krađu drva. Policija ih je uhitila nedugo nakon napada.

Nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja u Derventi, prebačen je u bolnicu u Slavonskome Brodu gdje su mu utvrđene po život opasne ozljede. Preminuo je u utorak na odjelu intenzivne njege.

Marko Mišić se 2008. sa suprugom vratio na svoje prijeratno ognjište. I ranije je imao problema, kao i brojni drugi povratnici s napadima, zastrašivanjem i krađom imovine.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 03:30