StoryEditor
oslobođenje okupiranih područja

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Piše fena  /  05.08.2023., 15:35h

Hrvatska u subotu slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Vojno-redarstvena operacija Oluja započela je 4. kolovoza 1995 godine u 5 sati, a već do 7. kolovoza Hrvatska je vojska oslobodila okupirana područja u Dalmaciji, Lici, Kordunu i Banovini te ih vratila u sastav Republike Hrvatske, piše Hina. 

Obljetnica Oluje svake se godine obilježava 5. kolovoza, na dan kada su hrvatski vojnici ušli u Knin.

Uz Knin, operacijom Oluja oslobođeni su i Gračac, Obrovac, Korenica, Slunj, Plitvice, Sveti Rok, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Dubica i brojna druga mjesta, a hrvatske snage došle su na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. S druge strane, sa spomenutih se područja nakon Oluje iselilo oko 200 tisuća građana, pretežno srpske nacionalnosti, kojima je povratak, prema tvrdnjama nevladinih organizacija, godinama bio otežavan i onemogućavan.  

Vojna operacija kojom je oslobođena jedna petina hrvatskog teritorija nije prošla bez ljudskih gubitaka. U Oluji su poginula 174 vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti ove će se godine, umjesto na stadionu NK Dinara, održati pod šatorom na glavnom gradskom trgu u Kninu, zbog najave lošeg vremena.

Obilježavanju će nazočiti državni vrh, a okupljenim građanima i braniteljima obratit će se predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković. U ime hrvatskih branitelja, kao prvi govornik, govorit će djelatni časnik HV-a, dragovoljac i pripadnik Tigrova. 

Najviši državni dužnosnici i predstavnici županija i gradova položit će vijence kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. Isto će učiniti predstavnici obitelji nestalih i poginulih hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida, zatim ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 07:36