StoryEditor
MVEP

Hrvatska se oglasila o ruskoj aneksiji ukrajinskih regija

Piše hina  /  30.09.2022., 11:13h

MVEP je dodao da Hrvatska tu odluku smatra "nelegitimnom, nezakonitom i kao takvu pravno ništavnom te ne priznaje njezine političke i pravne posljedice".

Hrvatska najoštrije osuđuje ilegalne i lažne referendume provedene u četiri ukrajinske oblasti te najavljenu odluku o ulasku tih područja u sastav Ruske Federacije, priopćilo je u petak ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 

Hrvatska osuđuje odluku Rusije "o integraciji ukrajinskih oblasti Donecka, Luhanska, Hersona i Zaporižja u njezin sastav, smatrajući je grubim kršenjem teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine te međunarodnog prava i Povelje UN-a", ističe se u priopćenju. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak će četiri okupirane ukrajinske regije pripojiti Rusiji na svečanosti u Velikoj kremaljskoj palači u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu.

MVEP je dodao da Hrvatska tu odluku smatra "nelegitimnom, nezakonitom i kao takvu pravno ništavnom te ne priznaje njezine političke i pravne posljedice". 

Hrvatska će, zajedno s ostalim članicama EU-a i saveznicima, nastaviti pružati "svu potrebnu podršku Ukrajini u reintegraciji trenutačno okupiranih područja i obnovi ustavno-pravnog poretka u okviru međunarodno priznatih granica", dodaje se u priopćenju. 

Ruske okupacijske vlasti u regijama Luhansk, Doneck, Zaporižja i Herson održale su prošlog tjedna referendume za napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji. Bilo je izvješća o građanima koji su bili prisiljeni na glasovanje, ponekad i pod prijetnjom oružjem.

Ukrajina i zapadne sile osudile su petodnevno glasovanje koje je završilo u utorak, rekavši da njihov rezultat od preko 99 posto potpore odcjepljenju nikada neće biti međunarodno priznat.

Dnevnik.ba

01. prosinac 2022 19:39