StoryEditor

Hrvatska radiodrama Potres dobila prestižnu BBC-jevu nagradu

Piše D  /  27.03.2021., 08:03h

Radiodrama Potres ušla je u finale s emisijama Austrijskog i Švicarskog radija.

Urednica emisije Male forme Katja Šimunić potvrdila je Hini da su večeras u izravnom Zoom prijenosu saznali da su dobitnici BBC-jeve nagrade za najbolju europsku dramu za 2021. i kazala da su jako sretni zbog toga.

"To nam poticaj da i dalje istražujemo u našem dramskom programu mogućnosti suvremenih radiofonskih iskaza", istaknula je i dodala da su presudni bili izvrsna obrada Kamovljeva teksta starijeg od stotinu godina i emotivna rezonanca koju je rad postigao s publikom, prenosi Hina.

"Zacijelo presudan je bio izvanredan tekst pripovijetke Potres, suvremen i radikalan, Janka Polića Kamova, zatim inovativna režija Darija Harjačeka, izvanredno zvučno oblikovanje skladatelja Mare Marketa i vrhunski rad tonmajstorice Lane Deban", navela je.

"Također, presudna je bila i emocija koju je ta kratka radiofonijska forma donijela, osobito nama koji smo preživjeli potrese na ovim područjima, ali i cijeloj Europi i svijetu koji proživljavaju pandemiju", ustvrdila je.

Zamoljena da komentira je li nagrada znak da je hrvatska radiodrama na razini svjetske kvalitete ili je nagrada slučajna, Katja Šimunić je podsjetila da je ta drama prošle godine u Bukureštu nagrađena drugom nagradom, a da je prije dvije godine radiodrama Munch i Munch Jasne Mesarić, nastala u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija, također osvojila BBC-jevu nagradu za najbolju europsku audiodramu.

"Možda je od ove pojedinačne nagrade najvažniji taj kontinuitet kvalitete koju ostvaruje Dramski program Hrvatskog radija", kazala je Šimunić.

Potres je nastao u sklopu emisije Male forme koja se redovito emitira od 18:05 do 18:15 od ponedjeljka do srijede na Prvom programu Hrvatskoga radija. U emisiji se promoviraju raznoliki tipovi radiofonskih iskaza: od kratkog dokumentaraca i skica iz života do složenijih, eksperimentalnijih oblika i književnih klasika u tom brzom, sažetom obliku, kaže se u opisu emisije.

Emisija Potres našla se u finalu nagrade BBC Audio Awards 2021 s radom In Winter Austrijskog radija i dramom Holidays from Suicide: a Fantastic Journey with Iggy Pop Švicarskoga radija,  javio je ranije Dramski program Hrvatskoga radija.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 03:18