StoryEditor
visoke cijene

Hrvatska preskupa, sve se češće za ljetovanje biraju Tunis, Egipat, Turska, Albanija...

Piše desk  /  09.07.2023., 09:18h

Bijeg od užarenih ljetnih temperatura tek će si rijetki bh. građani ove godine moći priuštiti. Prema trenutačnim pokazateljima, svi oni koji ljeto planiraju provesti u Hrvatskoj, morat će biti spremni izdvojiti 30 posto više novca samo za smještaj, ne računajući svakodnevne troškove. Primjerice, apartman koji se prije dva ljeta iznajmljivao za 80 eura, ove je godine oko 100 eura.

Privatni apartman na Krku za obitelj moguće je naći u prosjeku za od 100 eura dnevno pa sve do 8270 eura za 10 dana, dok su najpovoljniji hoteli i dvostruko skuplji. Četveročlana obitelj sa smještajem u Šibeniku za 10 dana može proći i s 570 eura pa naviše, dok se u hotelima cijene kreću od 2200 do 6650 eura. Otok Brač nudi privatni smještaj za obitelj već za 1000 eura, ali postoje i oni u kojima ćete za deset dana platiti više od 10.000 eura. Cijene hotela na ovom otoku kreću se od 2100 eura za 10 dana pa naviše. Otok Brač nudi privatni smještaj za obitelj već za 1000 eura, ali postoje i oni koje ćete za deset dana platiti više od 10.000 eura, istražio je nedavno N1. Dodaju li se tomu parkirna karta, hrana i piće..., jasno je da će tek rijetki na odmor u Hrvatsku. - Cijene već drugu godinu uzastopno divljaju. Za sada u planu imamo samo odlazak na more na vikend, a vrlo je moguće da ćemo i taj odlazak odgoditi za dogodine. Vidjet ćemo - kaže sugovornica iz Sarajeva. Na paprene cijene u Hrvatskoj požalili su se i stranci. - Preskupo je i prestajemo s odmorima u Hrvatskoj - rekao je Mario iz Austrije za dnevnik.hr. Žao mu je, kaže, jer Hrvatsku obožava, ali cijene su otišle u nebo, pa će koktele dogodine ispijati negdje drugdje. Razmišlja o Grčkoj ili Egiptu. - Samo je apartman oko 2200 eura (4290 KM). Dvije godine unatrag sličan smještaj plaćali smo upola manje - požalio se. Razveselila ga nije ni cijena krumpirića na plaži. Kaže, malo pakiranje stoji kao pet kilograma u trgovini. - Četiri eura (7,80 KM)? Jako je skupo, u Austriji biste mali pomfrit platili možda 2,50 eura (4,88 KM) - dodao je Mario.

Cijene u jedinom bh. gradu na moru mnogo su pristupačnije u odnosu na ponude u Hrvatskoj, pa tako na odmor u Neum sve češće dolaze gosti iz Hrvatske, što je za FTV potvrdio Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum. - Ono što nas iznenađuje je da imamo toliko gostiju iz Hrvatske. Stiže nam mnogo rezervacija iz Hrvatske jer ovdje mogu uživati u kvalitetnom odmoru po mnogo pristupačnijim cijenama i s manjim proračunom provesti tu mnogo više dana nego što bi u nekim hrvatskim gradovima - kazao je Butigan. Među jeftinijim odredištima je, svakako, Crna Gora, ali za bh. građane posebno atraktivna postaje i Albanija, i to zbog niskih cijena. I iz turističkih agencija kažu kako su cijene aranžmana povećane u odnosu na prošlu godinu.

Iako se broj zainteresiranih za putovanja preko agencija gotovo nije mijenjao u odnosu na prošlu godinu, cijene jesu. Aranžmani su skuplji od 10 do 30%. Najjeftiniji je, uglavnom, aranžman s autobusom.

Oni koji se odluče na takvu vrstu ljetovanja, kažu iz agencije, često traže olakšice, plaćanje na rate te popust na ranu rezervaciju. - Top destinacije su, svakako, Hurgada, odnosno Egipat, Turska, Tunis. To su neke zrakoplovne ture koje ove godine imamo u sezoni. I to je ono što naša populacija najviše bira za svoje ljetovanje, posebice kada su obiteljski odmori u pitanju. Trudimo se svima izići u susret, prvenstveno što se tiče plaćanja - kazala je za N1 Imelda Čengić iz turističke agencije iz Sarajeva.

Ponude i izbor

Provjerili smo i što agencije nude. Antalya je jedno od najposjećenijih ljetovališta južne Turske, koje krase duge, pješčane plaže, tirkizno more i luksuzni hoteli. Ova dvomilijunska metropola, zahvaljujući svojoj mediteranskoj klimi i fascinantnim plažama, već godinama privlači nove posjetitelje i vraća one stare. A u tom ljetovalištu moguće je boraviti uz ranu rezervaciju od oko 1100 KM po osobi. U Hurgadi je sedam dana moguće provesti po cijeni od oko 1400 KM po osobi. Kako navode iz agencije, to je biser egipatske obale s više od 350 sunčanih dana u godini, a i najznačajniji je turistički centar Egipta na zapadnoj obali Crvenog mora. Zbog pristupačne cijene građanima BiH, pogotovo u posljednje vrijeme, nije teško otići ni u Afriku, točnije u Tunis, koji se nalazi na mediteranskoj obali sjeverne Afrike.

Za ljetnu avanturu s uslugom all inclusive za sedam dana potrebno je izdvojiti oko 1350 KM. Ljeto je tek počelo, ponude za ljetovanja "pršte" na sve strane. Izbora ima, samo je pitanje tko se u što može uklopiti. I za kraj, nije odlazak na more jedini odmor koji bh. građani imaju na raspolaganju. Tu su i rijeke i jezera diljem BiH na kojima je moguće provesti nekoliko dana, i to po znatno prihvatljivijim cijenama nego na moru.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 12:08