StoryEditor
morh

Hrvatska potrošila na oružje 1.3 milijarde eura u dvije godine

Piše hina  /  16.12.2022., 09:51h

Hrvatska je u protekle dvije godine za nabavu naoružanja, vojne opreme te izgradnju vojne infrastrukture sklopila ugovore u vrijednosti od 1,3 milijarde eura, pokazuju podaci koje je Jutarnji list dobio iz Ministarstva obrane te prikupio iz javno dostupnih izvora.

To je nakon rata najveće ulaganje u Hrvatsku vojsku u tako kratkom razdoblju, navodi dnevnik u broju od petka.

U tom periodu kupljeni su borbeni avioni, vozila Bradley, protuzračni sustav kratkog dometa, terenska vojna bolnica Role 2B, veća količina protuoklopnih raketa Spike, brodice za HRM, a realizira se i veći broj infrastrukturnih projekata.

Realizacijom svih ovih projekata opremanja toliko osporavani Mario Banožić ulazi u kategoriju najuspješnijih ministara obrane. Riječ je o velikom zaokretu koji je jedna Vlada napravila u odnosu prema opremanju Hrvatske vojske.

Na Ministarstvo obrane i vojsku do prije nekoliko godina gledalo se prije svega kao na nepotrebni trošak, a njihovi su budžeti prilikom rebalansa proračuna korišteni da bi se sredstva iz njih uzimala i dijelila drugim ministarstvima. U takvom se ozračju Glavni stožer u pravilu bavio pitanjima koliko nešto košta, a ne što im je potrebno.

Prije koju godinu u Vladi se situacija potpuno promijenila, a premijer je vojnicima poručio da je na njima da kažu što im je potrebno i da se ne zamaraju troškovima.

S takvim stavom napokon je počelo i strateško opremanje Hrvatske vojske. Naravno, najveći dio navedenih sredstava izdvojen je za nabavu 12 borbenih aviona Rafale sa simulatorom i naoružanjem, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Dnevnik.ba

09. srpanj 2024 21:52