StoryEditor

Hrvatska pošta Mostar izdala tri nove poštanske marke

Piše D  /  31.05.2019., 04:05h

Izdanjem prigodne poštanske marke “Kazalište – 10. obljetnica smrti Tonija Pehara” HP Mostar obilježava 10 godina od odlaska prvaka glumišta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i jednog od najvećih bh. dramskih umjetnika sa životne i kazališne scene.

Ante Toni Pehar rođen je 20. kolovoza 1952. u Mostaru gdje i umire 8. srpnja 2009. nakon borbe s teškom bolešću. Završio je Dramski studio pri Narodnom pozorištu u Mostaru i bio je član Pozorišta od 1972. do 1993. godine.

Te godine, nakon ratnih sukoba u Mostaru, postaje jedan od suosnivača mostarskog Ratnog kazališta, a od 1994. godine, kada se u Mostaru osniva Hrvatsko narodno kazalište, Toni Pehar postaje njegovim članom.

Ostvario je više od 120 kazališnih, filmskih i televizijskih uloga za koje je dobio brojna priznanja. Stvaralački zanos koji ga je vodio ostavio je duboki trag i nadahnuće je za mlade umjetnike, a nakon njegovog preranog odlaska ostala je velika praznina na bh. kazališnoj sceni, priopćeno je iz HP Mostar.

Hrvatska pošta Mostar tiskala je i dvije prigodne poštanske marke EUROPA 2019. autorice Kristine Ćavar s motivima velike i plavetne sjenice, a posebnost ovog izdanja je spoj filatelije i moderne tehnologije, pa se tako putem aplikacije CeeApp ove marke mogu skenirati i tako čuti pjev ptica, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:48