StoryEditor

Hrvatska popušta s mjerama: "Trgovine će od sutra do subote raditi do 20 h"

Piše D  /  08.04.2020., 04:04h

Zbog situacije u Splitu, tamo su otputovali ministri Vili Beroš i Vesna Bedeković. Iz doma je evakuirano 49 štićenika. Desetero je zaraženo, a simptome pokazuje i petero zaposlenika.

- U posljednja 24 sata imamo 61 novih oboljelih. Ukupno je u Hrvatskoj dosad oboljelo 1343 ljudi. Još je jedan pacijent preminuo, u Splitu, rekla je Maja Grba Bujević odmah na početku konferencije. 

Ministar Davor Božinović rekao je da je potpisana odluka kojom se omogućuje rad tržnicama. 

- Banke pozivaju umirovljenike da u najvećoj mogućoj mjeri dižu mirovine na bankomatu, kazao je Božinović.

- Molimo sve građane u da u doba isplate mirovina odgode odlazak u poslovnice banaka i daju prednost starijim sugrađanima, kazao je Božinović i naglasio da se ipak preporučuje beskontaktno plaćanje kad god je to moguće. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić osvrnula se i na smrt teško bolesnog muškarca koji je umro jučer, iako je Stožer jučer izvjesio da se radilo o zdravom muškarcu srednjih godina. 

- Mi u dokumentaciji koja je pristigla nismo imali informacije o kroničnim bolestima jer je bolesnik stigao iz Zaboka u teškom stanju. Od bolnice su bile navedene dijagnoze o akutnom stanju bolesnika, nisu bili navedeni podaci o ostalim kroničnim bolestima. Dobila sam informaciju da postoje neke druge dijagnoze pa sam zamolila ravnateljicu bolnice da dobijemo uvid u karton i stanje bolesnika koji je preminuo. Kod njega postoje i druge dijagnoze - jedna je bila rizični element korona virusa. Ostale dijagnoze su mogle utjecati na to da se razvije teži oblik kliničke slike. Njegovo liječenje je bilo po svim pravilima. Nisam od obitelji tražila dozvolu da govorim o njegovim bolestima. 

- Kad je situacija s umrlim, mora se uzeti u obzir da se radi o jako teškoj situaciji. To nije jedan broj, jedna osoba na respiratoru. Ne smijem kao liječnik iznositi detalje koji bi mogli dovesti da se u manjoj sredini identificira ta osoba, zaključila je Markotić.

- Identificirali smo dvije djelatnice u zdravstvu da su inficirane korona virusom, jedna medicinska sestra i jedan nezdravstveni radnik.

- Izvršava se kompletan izvid, 8 liječnika je u samoizolaciji, 39 medicinskih sestara i 11 nezdravstvenih radnika, rekla je ravnateljica Markotić.

- Po pitanju žene koja je ušla u Poštu, a bila je zaražena, policija provodi kriminalističko istraživanje, rekao je Božinović i rekao da se tek moraju utvrditi sve činjenice. 

- Što se tiče pacijentice u Splitu, ona je primljena na Hitnu pomoć. Bila je starije životne dobi. U sklopu rutinske provjere snimljena su joj pluća i na temelju toga se posumnjalo u korona virus. Uzet joj je bris, završila je na respiratoru te je na kraju, nažalost, preminula, objasnila je Maja Grba Bujević. 

Na pitanje novinarke o probojima u zdravstvene ustanove, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objasnio je da zdravstveni djelatnici imaju prvi kontakt s pacijentima te su najizloženiji. Oni imaju i svoje obitelji te se i tu mogu zaraziti i virus donijeti u zdravstvenu ustanu. 

- Ja bih i dalje rekao da držimo situaciju pod kontrolom, jer nemamo zatvoren ni jedan dio zdravstvenog sustava. 

- Kad se nešto i dogodi, brzo reagiramo. Tako je bilo i u Splitu, reagirali smo u roku od 24 sata. 

- Testirali smo 143 ljudi koji su stigli avionima te 112 na Bregani. Među prvima nije bilo zaraženih, na Bregani je bilo dvoje, rekao je Capak. 

- S obzirom na Uskršnji tjedan produžujemo radno vrijeme trgovina - radit će od 7 do 20 sati, od četvrtka, rekao je ministar Božinović. 

Na kraju konferencije vjernicima se obratio Zvonimir Ančić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije. On je rekao da su biskupi donijeli odluku o otkazivanju misa i podjele sakramenata kako bi zaštitili zdravlje i život vjernika i ostalih građana. 

U ime Crkve izrazio je sućut obiteljima preminulih od korona virusa. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:24