StoryEditor
demografska mjera

Hrvatska ponudila i do 200 tisuća kuna za povratak, evo koliko zahtjeva je dosad stiglo

Piše Hina  /  26.04.2022., 12:42h
Četiri mjeseca nakon što je Hrvatima u inozemstvu ponuđeno 200 tisuća kuna da se dosele natrag u domovinu i samozaposle, to ih je dosad zaista i napravilo - nula, dok je za preseljenje u ruralni kraj stiglo samo 16 zahtjeva, piše Večernji list

Hrvatsku, u sklopu mjere “Biram Hrvatsku”, nisu odabrali, tako barem kažu podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), iz kojeg stiže informacija i da je pokušaja bilo, ali dio zahtjeva morali su odbaciti.

"Mjera “Biram Hrvatsku” nadgradna je mjera samozapošljavanja. Trenutačni je režim takav da dobijete maksimalno do 130 tisuća kuna, ako imate poslovni plan i ideju, predstavite je, evaluatori u HZZ-u odobre taj projekt i vi dobijete dio novca na početku, a nakon toga, kako se projekt realizira, dobivate novac i dalje tijekom 24 mjeseca", pojasnio je prije četiri mjeseca premijer Andrej Plenković pa dodao da je ideja da se prag sa 130 tisuća digne na 150 tisuća kuna.

Napravljeno je to početkom godine, baš kao što je osigurano da oni koji su u zadnje dvije godine minimalno jednu bili zaposleni u nekoj članici EU kao poticaj dobiju još 50 tisuća kuna, a oni koji sele na sela 25 tisuća. Rezultat do sada? Točno 16. Upravo je toliko zahtjeva, od 1. siječnja, zaprimio HZZ, u kojem su pojasnili i da je prvi korak i nužni preduvjet za korištenje mjere “Mobilnost radne snage - Biram Hrvatsku” upravo ta predaja zahtjeva. Korištenje mjere namijenjeno je poslodavcima koji su registrirali poslovni subjekt uz korištenje potpora za samozapošljavanje. Potpora za samozapošljavanje namijenjena je nezaposlenim osobama koje su na temelju stečenog radnog iskustva/obrazovanja odlučile otvoriti novi poslovni subjekt u Hrvatskoj.

Dakle, prvi korak i nužni preduvjet za korištenje mjere “Mobilnost radne snage - Biram Hrvatsku” jest predaja zahtjeva za dodjelu potpore za samozapošljavanje prema trenutačno važećim uvjetima mjere, kažu u HZZ-u. Vraćamo se sad na tih 16 spomenutih pristiglih zahtjeva, koliko ih je stiglo. Njih 11, kažu u HZZ-u, odnosi se na mobilnost radne snage unutar RH, dok ih je pet bilo za povratak iz inozemstva. Od ukupno 16 zahtjeva, obrađeno ih je devet, dok ih je sedam trenutačno u obradi. A od devet obrađenih, četiri su negativno ocijenjena.

"Pet pozitivno ocijenjenih zahtjeva jesu zahtjevi za mobilnost radne snage unutar Republike Hrvatske", kažu u HZZ-u i potvrđuju da je zasad pet ljudi ostvarilo mogućnost potpore u sklopu “Biram Hrvatsku”, i to oni koji u Hrvatskoj već žive. Zamoljeni su da kažu i koje su gradove, mjesta, sela ili naselja odabrali oni čiji je zahtjev za samozapošljavanjem prošao i koji će u sljedeća 24 mjeseca dobiti 175 tisuća kuna.

"Vukovar, Kumrovec, Netretić, Valpovo i Gvozd", kazali su iz HZZ-a, piše novinarka Večernjeg lista Mateja Šobak.

Dnevnik.ba

01. veljača 2023 23:58