StoryEditor
najviše stradala Slavonija

Hrvatska: Oluja uništila tri milijuna kubika šuma

Piše hina  /  25.08.2023., 10:15h

Iako je od nezapamćenog nevremena koje je sredinom srpnja pogodilo Hrvatsku i u kojem je najviše stradala Slavonija prošlo više od mjesec dana, još se zbrajaju štete i otklanjaju posljedice, piše u petak Večernji list.

Još je mnogo obiteljskih kuća i objekata javne namjene na kojima oštećenja nisu sanirana. U nizu priča običnih ljudi koji su u samo nekoliko minuta ostali bez krova nad glavom, malo se zna o štetama nastalim u šumama, a one su zapravo i najveće.

Nevrijeme praćeno orkanskim vjetrom uništilo je velike dijelove šuma, a najviše je stradao hrast lužnjak. Kada govore o štetama, šumari s istoka Hrvatske ističu da takvo što nikada nisu vidjeli te da su dijelovi šuma potpuno promijenili svoju vizuru.

Silina vjetra bila je tolika da je ne samo izvalila stabla stara nekoliko desetaka godina, nego ih i zavrtjela te tako promijenila unutarnju strukturu drveta.

Prema prvim službenim podacima i procjenama Hrvatskih šuma nakon nevremena, uništeno je oko 1,3 milijuna kubnih metara drvne mase. Međutim, kako su se raščišćavale šumske prometnice i šumska područja činila dostupnima, te korištenjem snimaka bespilotnih letjelica i satelitskih snimaka, utvrđeno je da su razmjeri štete puno veći i sada se procjenjuje da je uništeno više od 3 milijuna kubnih metara drvne mase na cijelom području kontinentalne Hrvatske.

Ali ni to nije konačan podatak jer će se točne brojke znati kada se završi terensko obilježavanje i evidentiranje svakog pojedinog oštećenog stabla, piše novinar Večernjeg lista Branimir Bradarić.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:44